Espoo lasteaias levis ulatuslikult koroona – see on suur mõistatus

Espoos Matinkyläs asuvas Mattbergeti rootsikeelses lasteaias levis väga ulatuslikult koroona ja vaatamata ahelate tuvastamisele pole teada, kuidas nakkus lasteaeda jõudis.

Mattbergeti lasteaia lastel ja töötajatel on tuvastatud kokku 22 koroonaga nakatumist. Nakatumiste arv on selgunud viimastel päevadel. Esimesed nakatumised tuvastati nädal tagasi, eelmisel laupäeval, vahendab Yle.

Lasteaias viibinud isikud käisid testi tegemas reedel, 29. jaanuaril ja info nakatumiste kohta selgus järgmisel päeval laupäeval. Siis selgitati välja nakkusega kokku puutunud isikud ja nad suunati karantiini. Lasteaias soovitati testida ära kõik lapsed ja töötajad.

Enamus nakkusega kokku puutunutest käisid testi tegemas kahe järgneva päeva jooksul ning teisipäevaks, 2. veebruariks oli selgunud nakkuse leviku ulatus.

See haiguskolle on Espoo lasteaedade hulgas seni suurim. Sügisel oli ühes lasteaias 5 nakatumist, aga teiste juhtumite puhul pole lasteaia-siseseid nakatumisi olnud.

Espoo nakkushaiguste arst Topi Turunen ütles, et varem on lasteaedades olnud vaid üksikud järelnakatumised, aga sellist asja pole olnud, et nakatumiste arv hakkab lähenema 30-le. Erakordselt suur nakatumiste arv ühes lasteaias aga ei lükka ümber veel oletust, et laste vahel levib nakkus suhteliselt vähe.

Nüüd hoitakse teraselt silma peal ka teistel lasteaedadel, et selgitada välja sarnased võimalikud kolded. Lapsevanematele soovitab Turunen aga pöörduda lastega kohe testi tegema, kui avalduvad haigusnähud. Samuti on oluline, et haigeid lapsi ei viidaks lasteaeda. Samas võib lapsed viia julgelt lasteaeda. Küll aga tähendab nakatumiste arvu kasv seda, et lasteaedades ja mujal on vaja järgida soovitusi.

Esialgsetel andmetel ei kahtlustata Mattbergeti lasteaias koroona mutatsiooni, kuna positiivsetes proovides pole puudu S-geen, mis viitaks mutatsioonile. Proovid on aga saadetud täiendavale kontrollimisele.

Koronavirus lehahti espoolaisessa päiväkodissa poikkeuksellisen laajalle – tartuntatautilääkäri: “Tällaista ei olla vielä nähty”

Vanhempia muistutetaan viemään myös pikkulapset testiin heti, jos oireita ilmenee. Espoon tartuntatautilääkärin mukaan jäljityksestä huolimatta on edelleen hämärän peitossa, miten koronavirus pääsi leviämään Espoon Matinkylässä sijaitsevassa Mattbergetin ruotsinkielisessä päiväkodissa ennennäkemättömän laajalle. – Yksittäistä syytä tartuntojen laajaan leviämiseen ei ole löytynyt. Toki tämä on päiväkotitautiryppääksi poikkeuksellisen laaja, sanoo Espoon tartuntataudeista vastaava lääkäri Topi Turunen.

Kommentaarid
(Külastatud 571 korda, 1 külastust täna)