Asjatundjad: Soome põhiseadus ei keela kohustuslike koroonatestide tegemist piiril

Asjatundjate väitel ei keela Soome põhiseadus kohustuslike koroonatestide tegemist piiril. Enne seda ütles justiitsminister Anna-Maja Henriksson, et Soome põhiseadus ei luba koroonatestide tegemist kohustuslikuks muuta.

Väljaande Helsingin Sanomat andmetel valmistab Soome valitsus kiirikorras ette seaduseelnõud, mis võimaldaks koroonatestid piiri peal kohustuslikuks muuta. Vastav seaduseelnõu on kavas valmis saada juba neljapäevaks.

Põhiseaduse järgi ei saa Soome kodanikel takistada kodumaale naasmist, aga see ja muud põhiseaduse sätted ei keela asjatundjate väitel koroonatestide kohustuslikuks muutmist.

Põhiseadus ei keela kohustuslike koroonatestide tegemist, kui see aitab ära hoida koroonaviiruse levikut, ütles Helsingi ülikooli riigiõiguse professor Tuomas Ojanen.

Ojanen ütles, et ta imestab, et valitsus valmistab ette uut seaduseelnõud, kui kohustusliku tervisekontrolli tegemine on Soome seaduste alusel juba nüüd võimalik. Seda võimaldab nakkushaiguste seaduse 16. paragrahv, mis kannab pealkirja „Kohustuslik tervisekontroll”.

Uut seaduseelnõud valmistatakse praegu ette sotsiaal- ja terviseministeeriumis. Helsingi ülikooli riigiõiguse emeriitprofessor Mikael Hidén rõhutas, et inimeste põhiõigusi puudutavad sätted tuleb väga hoolikalt sõnastada. Kui inimeste põhiõigusi on kavas piirata, siis peavad need piirangud olema mingi tervishoiuga seotud eesmärgi saavutamiseks. Piirangutega ei saa minna kaugemale, kui on vältimatu.

Hidéni väitel peab kohustuslike koroonatestide puhul kontrollima, kas kohustuslikke teste on vaja teha kõigile tulijatele olenemata lähteriigist, või on olukord selline, et mõnes riigis on olukord tõsisem.

Koronavirus | Hallitus valmistelee lakiesitystä rajoilla tehtävistä pakkotesteistä kiireellisellä aikataululla, esitys yritetään saada valmiiksi torstaiksi

Lakiesitystä valmistellaan viikonloppuna kiireellisellä aikataululla, mutta aivan varmaa ei ole, löytyykö pakkotesteille perustuslain mukaiset perustelut. Hallitus valmistelee lakiesitystä rajoilla tehtävistä pakkotesteistä viikonloppuna kiireellisellä aikataululla. HS:n tietojen mukaan tarkoitus on saada esitys valmiiksi ensi torstaihin mennessä. Hallitus on valmis tuomaan eduskuntaan esityksen pakollisesta koronatestauksesta rajoilla, sanoi myös pääministeri Sanna Marin (sd) Ylen puheenjohtajatentissä torstai-iltana.

Kommentaarid
(Külastatud 1,781 korda, 1 külastust täna)