VIDEO: Kole pilt Saksa krematooriumis – surnukehi pole enam kuhugi panna

Saksamaal möllab koroona, mistõttu on krematooriumid nii üle kuhjatud, et surnukehi pole enam kuhugi panna. Sotsiaalmeedias lööb laineid video Saksamaa idaosas asuva Meisseni krematooriumi kohta, kus kirstud surnukehadega on laotud üksteise otsa virna.

„Tulge siis meile appi neid kirste tõstma,” ütles krematooriumi juhataja Jörg Schaldach neile, kes ei usu, et koroona on olemas.

Meissen asub Saksimaal, mis pääses kergelt koroona esimesest lainest, aga mis on nüüd kujunenud üheks Saksamaa suuremaks koroonakoldeks. Krematooriumi juhataja väitel hakkas surnute arv suurenema novembri keskpaigas ja on püsinud sellest ajast väga kõrge.

Üks peamisi nakkuse allikaid oli Schaldachi arvates novembri algul Leipzigis toimunud suur meeleavaldus, milles osalesid koroonas kahtlejad ja piirangute vastased igalt poolt Saksamaalt.

Nüüd on krematoorium kirste täis. Krematooriumi leinasaalist on saanud ajutine surnukuur. Kirstud on laotud üksteise otsa ja lasu on kasvanud 3-korruseliseks. Mõnede kirstude peale on kirjutatud „nakkusoht” ja „koroona” ning nad on kinni teibitud. Schaldach ütles, et kõik koroonas kahtlejad võivad ise tulla kohale neid kirste uurima.

Meisseni krematooriumisse tuuakse nüüd ligi 400 surnukeha nädalas, mis on tavapärasega võrreldes kahekordne kogus. Surnukehi tuhastatakse kahes ahjus ööpäevaringselt kõigil päevadel nädalas. Ööpäevas suudetakse tuhastada 60 surnukeha.

Külmkamber on täis, see on katastroof, ütles krematoorimi juhataja Schaldach olukorda kommenteerides. Krematooriumi töötajad teevad ületunde, aga selleski ei piisa. Appi on kutsutud töötajate pereliikmed ja pensionärid. 76-aastane Ingo Thöring liigutab kirste ja kontrollib surnute isikuandmeid. Ta tunnistab, et praeguses olukorras pole aega isegi hirmu tunda – ta kuulub oma vanuse tõttu koroona riskigruppi.

Krematooriumi hoovis on ootel autod üha uute ja uute surnukehadega. 20 aastat matuseteenustega tegelenud Matthias Möbius ütles, et ei mäleta sellist aega.

Meisseni krematoorium pole ainus, mis on surnute suure hulgaga hädas, sama probleem valitseb üle terve Saksamaa. Kuigi piirangud on riigis karmid, on olukord jätkuvalt väga hull. Kantsler Angela Merkel on lubanud homme teisipäeval arutada liidumaade juhtidega piirangute veelgi suuremat karmistamist.

Kommentaarid
(Külastatud 3,883 korda, 1 külastust täna)