Uus kord Helsingi sadamates tänasest – kõik tulijad suunatakse testile

Alates tänasest kolmapäevast, 27. jaanuarist kehtib kõigis Helsingi sadamates uus kord, kus kõik reisijad suunatakse enne piirikontrolli koroonatesti tegema.

Tänasest kehtivad piirangud reisimises olidki seotud reisijate arvu vähendamisega, et kõiki tulijaid oleks võimalik testida. Kõigis kolmes Helsingi sadamas – Vuosaari, Katajanokka ja Länsisatamas – on olemas testimise võimalus, vahendab Yle.

Testimine on jätkuvalt vabatahtlik, aga reisijaid püütakse teavitada, et kõik läheksid testi tegema. Võimaluse korral hakatakse ka laevadel inimesi testima. Laevafirmadelt saadud info põhjal on aga reisijaid nii vähe, et neid on võimalik sadamas testida. Sadama kohta on üks testimispunkt.

Sadamas võetud proovid saadetakse HUSLAB-i, kus tehakse PCR testid. Testi tulemus saabub 12-15 tunniga.

Praegu Soomes vabatahtliku karantiini järele ei valvata. Seda soovitatakse kõigile Soome saabuvatele reisijatele. Nakatumise korral määratakse isik karantiini nakkushaiguste arsti poolt. Ametlik karantiin tähendab seda, et isik peab olema karantiinis kohustuslikus korras, vastasel korral järgneb karistus.

Igas sadamas on praegu üks testimispunkt ja teste võtab üks inimene, kellel on abilised. Ühe inimese peale kulub testimispunktis 5 minutit. Sadamaas on abipersonal, kes juhatab reisijad õigesse kohta. Lisaks on vaja inimesi, kes reisijaid intervjueerivad, ning kontrollivad testitõendeid. Need inimesed tulevad Helsingi linnavalitsusest.

Vabatahtlikku karantiini peavad järgima kõik need, keda on testitud. Vabatahtlikus karantiinis tuleb vältida inimeste seas liikumist. Kui inimesel puuduvad haigusnähud ja on vaja kasutada ühistransporti, siis tuleb kasutada maski.

Positiivse testitulemuse andnud isikutega võetakse kohe ühendust ja kui isik on Helsingis, siis viiakse läbi toimingud nakkuse ahelate tuvastamiseks. Kui isik on läinud Helsingist väljapoole, siis toimub aheldate tuvastamine vastavas piirkonnas.

Testimist tõhustatakse Soomes ka teistes sadamates nagu Turus ja Vaasas.

Testipiste kaikkiin satamiin Helsingissä ja matkustajat haastatteluun – asiantuntijat vastaavat, miten kaikkien matkustajien testaaminen onnistuu rajoilla

Kaikkiin Helsingin satamiin tulee koronatestipisteet keskiviikosta alkaen. Maahantulon rajoitukset kiristyvät huomisesta keskiviikosta alkaen. Muutosten tavoitteena on muun muassa vähentää maahantulon määrää, jotta kaikki saapujat olisi mahdollista testata rajoilla koronaviruksen varalta. Näin yritetään estää ärhäkästi tarttuvien koronavirusmuunnosten leviämistä Suomeen. Kokosimme asiantuntijoiden vastaukset siihen, kuinka testaus aiotaan rajoilla toteuttaa.

Kommentaarid
(Külastatud 5,577 korda, 1 külastust täna)