Soomes valmistutakse karmiks koroonakevadeks: uus suurem lockdown tuleb aprillis

Soome terviseameti prognoosi kohaselt hakkab nakatumiste arv Soomes praeguste piirangute puhul kasvama märtsikuus, mistõttu on mõistlik järgmine suurem sulgemine ehk nn lockdown kehtestada 1. aprillist.

Soomes valmistutakse seoses mutatsioonide kiire levikuga juba karmiks koroonakevadeks. Pärast nakkushaiguste seaduse muudatuste kinnitamist saab Soomes lihtsamalt sulgeda kiiresti eraomandis treeningsaale ning põhikooli lõpuklassid saab suunata distantsõppele üle terve riigi. Samuti saab lihtsamalt kehtestada piiranguid kogunemistele, vahendab Iltalehti.

Soome terviseameti hinnangul oleks kõige mõistlikum panna terve ühiskond lukku alates 1. aprillist. Kui läheb aga õnneks, siis ei pea ühiskonda lukku panema.

Nii Soome pere- ja põhiteenuste minister Krista Kiuru kui peaminister Sanna Marin tunnistasid kolmapäeval, et raskemad koroona-ajad on veel ees. Praegu ollakse olukorras, kus praeguste piirangutega enam pikalt välja ei vea.

Koroona uued mutatsioonid on varasemast 50-70 protsenti nakkavamad. Suurbritannia ja Iirimaa kogemus on näidanud, et olukord võib väga kiiresti käest ära minna. Briti peaminister Bori Johnson sulges inimesed juba enne uut aastat kodudesse – ja see polnud soovitus, vaid käsk. Seetõttu valmistub ka Soome valitsus olukorraks, kui on vaja kehtestada väljas liikumise keeld.

Enne liikumiskeelu kehtestamist aga on veel võimalusi. Nii on võimalik uus 2. tase võtta kasutusele siis, kui viiruse levikut pole võimalik enam olemasolevate meetmetega piirata ja uued piirangud kehtestatakse üle terve riigi. 2. taseme juures kehtestatakse üle terve riigi ulatuslik maskisoovitus, see tähendab alates põhikooli 6. klassist. Sellele lisaks soovitatakse maski kandmist kõigil töökohtadel, kui samas kohas töötab rohkem inimesi. Kaugtöösoovitus puudutab samuti kogu Soomet. Põhikooli lõpuklassid viiakse vajadusel üle distantsõppele.

Piirangute 2. taseme kinnitab valitsus ja selle elluviimist korraldab sotsiaal- ja terviseministeerium. 2. taseme juures saab piirata juba kogunemisi. Helsingi piirkonnas kehtib praegu 10 inimese kogunemise piirang. Edaspidi võidakse kogunemisi veelgi piirata ning tõhustada karantiini ja isolatsiooni järelvalvet.

Näiteks Saksamaal on kuni jaanuari lõpuni lubatud kohtumised vaid ühe leibkonna piires ja sellele lisaks vaid ühe inimesega. Soomes tahetakse täiendavaid piiranguid võimaldav nakkushaiguste seadus vastu võtta veebruari keskel. See võimaldab eraomandis treeningsaalide ja ujulate sulgemist. Lisaks võidakse karmistada söögikohtade piiranguid. Söögikohtade täielik sulgemine eeldab eriolukorra kehtestamist. Soomes võidakse eriolukord uuesti kehtestada.

Terviseameti prognoosi kohaselt oleks sulgemine ehk lockdown mõistlik sisse viia aprilli alguses. Kui kehtestada lockdown liiga varakult, siis hakkavad nakatumised uuesti kasvama aprilli lõpus. Detsembri alguse tase meditsiini koormuse osas saavutatakse 1. mai paiku.

Praegu Soomes nakatumiste arv veidi langeb, ent seoses koroona mutatsioonidega oodatakse uut tõusus märtsikuus. Aprilli alguse piirangud aitavad epideemia kasvu piirata. Prognoosi kohaselt jätkab muteerunud viirus levikut ka ühiskonna sulgemise ajal.

Kui aga jätkuvad praegused piirangud ja neid ei karmistata, siis oleks Soomes maikuu keskel 5000 uut nakatumist päevas. Kui ühiskond oleks suletud 18. jaanuaril, siis tuleks sellele vaatamata uus tõus märtskuus. Terviseamet leiab, et liiga varajane ühiskonna sulgemine pole põhjendatud.

Terviseameti kõigi mudelprognooside kohaselt kerkib nakatumiste arv päevas üle tuhande. Kui koroona kiiresti levima hakkab, siis võimaldab 3. tase kehtestada Soomes samad piirangud mis teistes Euroopa riikides. See tähendaks eriolukorra kehtestamist ja liikumispiiranguid.

Peaminister Sanna Marin ütles juba esmaspäeval, et Soomes on võimalik liikumiskeelu kehtestamine. See tuleb kõne alla siis, kui muudest piirangutest pole enam abi.

THL: Uusi “lockdown” olisi järkevintä toteuttaa 1. huhtikuuta alkaen – näin hallitus varautuu jopa ulkonaliikkumiskieltoon

Suomi valmistautuu koronamuunnoksen vuoksi pahenevaan koronakevääseen järeällä työkalupakilla. Tartuntatautilain uudistuksen hyväksymisen jälkeen Suomi voi olla hyvin nopeasti tilanteessa, jossa yksityiset kuntosalit suljetaan, yläkouluikäiset ovat etäopetuksessa koko maassa ja kokoontumisrajoituksia kiristetään entisestään. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan uusi yhteiskunnan sulku olisi kuitenkin järkevintä toteuttaa eri skenaarioiden mukaan 1. huhtikuuta alkaen.

Kommentaarid
(Külastatud 11,141 korda, 1 külastust täna)