Soomes tuleb maksta vaid 6000 eurot ja saab elu lõpuni elada uues korteris, mille sisustuse saab ise valida – kuidas see on võimalik?

Soome lõunaossa Helsingi ligidale Järvenpääle kerkib uutmoodi kortermaja, mis kannab Silkki nime (tõlkes: siid), kus saab elada täiesti uuel moel. Elanikud räägivad, kuidas see käib.

Järvenpääl alustab esimene omalaadne elamuühistu, kus sõlmitakse leping eluaseme üüri kohta. Seal võib elada kasvõi elu lõpuni ja ei pea muretsema selle pärast, et üürileandja lepingu lõpetab, vahendab Helsingin Sanomat.

Selline kindlus tuleviku suhteks saadakse väga väikse raha eest. Igaüks peab maksma kõigepealt 1000 eurot ühistusse sisse, seda raha ei saa tagasi, kui minema kolitakse. Sellele lisaks maksab iga ühistu liige 3500 eurot korteriosa eest ja 1500 eurot tagatisraha. Kui see 5000 eurot on makstud, siis sõlmivad ühistu ja elanik üürilepingu. Ära kolides saab elanik selle raha tagasi.

Ühistu liikmed saavad ise otsustada, milline nende üürikorter tuleb. Nad saavad valida materjalid, värvid ja kodumasinad. Üks pere soovis oma sauna ja seegi asi lahenes. Tuttuue korteri üür saab olema mitusada eurot madalam kui samalaadse korteri üür Helsingis Siltamäki piirkonnas. Uue korteri üür on 13,5 eurot ruutmeetri eest.

Majas on kokku 37 korterit, mida köetakse maaküttega ja lisaks on võimalik panna rõdule soojuspump. Lukud on elektroonilised ning teateid edastab digitaalne tabloo.

Omalaadse majaprojekti haldaja on Mestariasunnot Oy ja maa kuulub Järvenpää linnale. Rahastuse poolega tegeles Järvenpää linn. Abi saadi riigi korterifondist.

Kui ühistu majas jääb mõni korter tühjaks, siis maksab selle eest üüri haldaja firma ning leiab uue üürilise. Nii ei teki majale ülearuseid kulusid. Praegu on 30 korteri peale juba lepingud sõlmitud. Inimestele meeldib see, et elama saab asuda ilma laenuta. Samuti on see odavam, kui elamisõigusega ühistu osak, mille eest tuleb maksta 20 000 eurot.

Ühistu reeglite järgi peavad üürnikud või nende pere liikmed seal ise sees elama ja seda kellelegi edasi anda ei tohi. Ühistu liikmed tohivad korraga üürida vaid ühte korterit. Lisaks on majaelanike kasutada ühine 35-ruutmeetrine ruum ehk Silkki Studio, mida saab hakata kasutama oma äranägemise järgi.

Uus elukoht sobib hästi näiteks pensionäridele, kuna asukoht on hea, kõik on käe-jala juures ja autot pole vaja kasutada.

HS Järvenpää | Revon pariskunta maksaa 6 000 euroa ja pääsee sillä loppuelämäkseen uuteen asuntoon, jonka sisustuksen he saavat valita itse – Miten tämä on mahdollista?

Järvenpäähän nousee kerrostalo, jossa voi asua aivan uudella tavalla. Nyt asukkaat kertovat, miten he aikovat toimia. Järvenpään ensimmäinen uudentyyppinen asunto-osuuskunta Silkki on ollut helsinkiläiselle Revon pariskunnalle pitkään unelma. Vuoden ensimmäisellä kokonaisella viikolla se alkaa muuttua todeksi. Silloin rakennusmiehet ilmestyvät Harjutien tontille Järvenpään keskustan tuntumaan aloittamaan osuuskunnan seitsemänkerroksisen talon rakennustyöt.

Kommentaarid
(Külastatud 12,578 korda, 1 külastust täna)