Soomes läheneb talve kõige külmem aeg – pakane karmistub

Jaanuar on lõppemas, mis tähendab, et Soomes algab aasta kõige külmem aeg. Kuigi päevad pikenevad ja valgust on rohkem, siis on veebruar tavaliselt külmem kui jaanuar.

Soome lõunaosas on statistiliselt kõige külmem periood veebruari teine nädal, kirjutab Foreca blogis meteoroloog Markus Mäntykannas.

Kuigi statistiliselt saab talve selgroog murtud veebruari alguses, on juba näha märke kevade saabumisest. Selgetel päevadel suureneb päeva ja öö vahelise temperatuuri erinevus, kuna päike hakkab päeval õhku soojendama.

Käesoleval nädalal muutub ilm talvisemaks ja õhutemperatuur langeb nädala lõpus. Tänasest teisipäevast neljapäevani on oodata veel lumelisa 10-20 sentimeetrit nii Soome lõuna- ja keskossa kui Kainuu maakonda. Põhja pool tuleb lund vähem, 5-15 sentimeetrit.

Ilm hakkab praeguse prognoosi kohaselt külmenema neljapäeval. Neljapäeval on maa lõunaosas 0-5 kraadi külma, kõige vähem on külma rannikul. Põhja pool on külma 10-15 kraadi. Nädala lõpuosas võib Lapimaal tulla 20 kraadi külma. Öösel aga võib tulla üle 10 kraadi külma ka Soome lõunaosas.

Vuoden kylmin ajanjakso on alkamassa – katso, milloin talven selkä taittuu – Forecan sääuutiset ja blogi

Vaikka päivä pitenee jo vauhdilla ja talvipäivänseisauksesta on kulunut reilu kuukausi, koemme talven kylmimmän hetken tilastojen mukaan vasta helmikuun alussa. Tammikuu on melkein jo taputeltu. Kaamos on päättynyt ja hitaasti lisääntyvä päivänvalo valaa jo toivoa seuraavan vuodenajan lähestymisestä, mutta tilastollisesti vielä ollaan kuitenkin kaukana keväästä. Vuoden kylmimmät hetket ajoittuvat Suomessa tyypillisesti seuraavan kolmen viikon sisään.

Kommentaarid
(Külastatud 2,087 korda, 1 külastust täna)