Soomes kasvas koroonavaktsiini kõrvalmõjude kaebuste arv 5 päevaga kaks korda

Soome ravimiameti Fimea registris on kokku 134 kaebust koroonavaktsiini kõrvalmõjude kohta. Neist 40 on rasked.

Veel 20. jaanuaril oli vastavaid kaebusi 58, 5 päeva hiljem oli neid 118. Kõrvalmõju loetakse raskeks, kui sellega kaasneb surm, eluohtlik seisund, pikaajaline haiglaravi, püsiv tervisekahjustus või kahanenud töövõime. Hinnang põhineb teataja hinnangul, või kui seda pole, siis Fimea hinnangul, vahendab MTV.

Praegu on Fimeale laekunud kaebused vaid Pfizeri ja BioNTechi koroonavaktsiini Comirnaty kohta. Kaebajad on põhiliselt tööealised inimesed ja põhiliselt on kaebused seotud enamesinevate kõrvalmõjudega nagu süstimiskoha punetus, peavalu ja väsimus.

Fimea salvestab Soomes saabunud kaebused kõrvalmõjude kohta vastavasse registrisse. Andmed edastatakse terviseametile ja Euroopa ravimiametile EMA. Teate võivad edastada meditsiinitöötajad, tarbijad või nende lähedased.

Kõrvalmõjudest teatamine on meditsiini tööriist, mille abil tuvastatakse uued võimalikud kõrvalmõjud.

Üks teade sisaldab tavaliselt mitut kõrvalmõju, mis tähendab, et kõrvalmõjusid on olnud rohkem kui esitatud kaebusi. Kokku on Soome 134 kaebuses välja toodud 544 kõrvalmõju ehk kesmiselt 4 mõju ühe teate kohta.

Kommentaarid
(Külastatud 3,896 korda, 1 külastust täna)