Soome peaminister: piirikontrolli on ilmselt kavas suurendada, lubatuks jääb vältimatu tööga seotud reisimine

Soome peaminister Sanna Marin ütles täna kolmapäeval, 13. jaanuaril uusi võimalikke koroonapiiranguid kommenteerides, et piirikontrolli on kavas suurendada ja lubatuks võib jääda ainult vältimatu tööga seotud reisimine.

Soome valitsus täna piirangute osas otsuseid ei tee, küll aga arutatakse seda, millised piirangud võidakse kehtestada järgmisel nädalal, vahendab MTV.

Valitsus arutab meetmeid, mida kehtestada Suurbritannias leviva koroona mutatsiooni Soome jõudmise ärahoidmiseks. Marin ütles, et täna valmistatakse ette otsuseid, mis tehakse loodetavasti juba järgmisel nädalal.

Osa piiranguid on kohalike omavalitsuste või piirkondlike ametkondade pädevuses. Valitsus saab otsustada näiteks piiriületust puudutavaid piiranguid. Marini sõnul võidakse lubada näiteks ainult tööga seotud vältimatu piiriületus.

Piiriületuse piiramine on keeruline, sest Soome kodanikel on alati õigus kodumaale naasta.

Marini väitel on kavas laiendada koroonatestide tegemist nii sadamates kui maismaapiiril. See on omavalitsuste pädevuses, aga valitsus edastab omavalitsustele mõjusa sõnumi.

Soome valitsus täna eriolukorra kehtestamist ei aruta. Samas aga arutatakse kõiki meetmeid ja terviseametivõimud esitavad oma seisukohad. Marin ütles eriolukorra teemat kommenteerides, et mitte miski pole välistatud.

Marin ütles, et kui terviseametnike hinnangul on oht nii suur, et eriolukorra pügalat tuleb kasutada, siis sellises olukorras tuleb need otsused teha.

Peaminister ütles, et piirkondlikele ametivõimudele saadetakse sõnum, et piiranguid ei saa praegu mingil juhul leevendada.

Piirangud mõjutavad kõige enam kultuurivaldkonda ja ürituste korraldajaid. Neile on kavas mõelda kompenseerivad meetmed, nii nagu seda tehti eelmisel kevadel, ütles teadus- ja kultuuriminister Annika Saarikko.

Kommentaarid
(Külastatud 3,426 korda, 1 külastust täna)