Soome naisel on 300 000 euro suurune täitevõlg – lohutus on see, et 15 aastaga võlad kustuvad

Soome naisel Jennal on seoses hasartmängusõltuvusega tekkinud 300 000 euro suurune täitevõlg. Intressi tõttu summa kogu aeg suureneb ja Jennal on juba lootusetuse tunne.

Jenna ise kutsub võlasummat õppelaenuks. Nüüd aitab ta ise samasse olukorda sattunud teisi inimesi. Tal läheb kogu aeg raha palgast maha, et võlga tasuda, aga võlasumma muudkui kasvab. Nii ei suuda ta kunagi oma võlga tagasi maksta, vahendab MTV.

Naine rääkis, et läks mõni aeg tagasi postkasti juurde, kus oli kiri, et võlasumma on 15 000 eurot ja sellele lisanduv intress on 7000 eurot. Tal tekkis selle peale tunne, et kas on üldse tähtsust enam, mida teha.

Tavalise palgaga pole naine võimeline oma võlga kunagi tasuma. Intress on nii suur, et summa, mis palgast maha võetakse, ei muuda võlasumma suurust.

Terviseameti teadusprofessor Heikki Hiilamo ütles selle peale lohutuseks, et võlad kustuvad lõpuks 15 aastaga. Nõnda võib ka suurtest võlgadest vabaneda, aga see võtab aega. See on probleem nii ühiskonnale kui üksikisikule.

Soomes on maksehäired registreeritud ligi 400 000 inimesel. Raskustes olevate inimeste olukorda on koroona ajal veidi kergendatud. Professor Hiilamo on aga ettevaatlik prognoosima, et võlglaste elu pikaajaliselt muutub.

Koroona tõttu on Soomes seatud võlaintressile piirang 10 protsenti. See on aasta baasil küllalt madal. Kiirlaenude reklaam on Soomes samuti keelatud. Kas see nii ka jätkub, selgub tulevikus.

Soome valitsusprogrammis on märgitud, et maksehäirete periood peaks lühenema. Kui see nii on, siis tuleb maksehäiretega inimeste arv 400 000 pealt allapoole.

Jenna ise räägib, et maksehäire ei tähenda seda, et raha-asjad poleks korras. Kõik võib olla laabunud, aga märge on registris alles.

Professor Hiilamo sõnul mõjutab maksehäire elu mitmel moel. Tähtis pole see, kui suur on summa, vaid see, et märge on registris olemas. See võib raskendada tööle saamist, kindlustuse võtmist või eluaseme üürimist. See on negatiivne signaal teistele, kui inimene tahab oma elu korraldada ja parandada.

Jenna soovitus teistele on oma võlgadest lähedastele rääkida. Isegi kui pole lootust võlgu tagasi maksta, on vähemalt vaja teisi inimesi rahustada. Vaatamata võlgadele on võimalik kuidagi hakkama saada.

Kommentaarid
(Külastatud 1,579 korda, 1 külastust täna)