Soome mees põletas end saunas ja jäi näpust ilma, nõudis sõbralt 41 000 eurot, aga jäi kohtus kaotajaks

Soome kohtus oli arutusesl 2019. aasta jaanuaris toimunud raske saunaõnnetus, mille tagajärjel sattus 40-aastane Juha kuuks ajaks haiglaravile ning sai püsiva käetrauma.

Juhtumi põhjal algatati kriminaalasi. Saunas magama jäänud Juha sai põletushaavad ning tal tekkis neerukahjustus. Tema nimetissõrm amputeeriti. 1979. aastal sündinud sõpra süüdistati teise hätta jätmises ning kehavigastuse tekitamises, vahendab Iltalehti.

Kohtu hinnangul asjas aga kuritegu toime ei pandud. Juha tegi juhtunuga seoses ise avalduse krimasja algatamiseks. Kolm meest olid veetmas sünnipäeva ja õhtu jooksul tarvitati ohtralt alkoholi. Õhtul kella 22 ajal läksid mehed sauna. Üks meestest lahkus saunast juba kümne minuti pärast. Juha jäi magama leiliruumi, teine mees duširuumi. Kannatanu väitel ei pannud saunast välja läinud mees tähele, et Juha oli jäänud eluohtlikult kuuma sauna magama.

Sõber oli näinud, et kaks meest jäid sauna magama. Ta viskas neile vett peale, aga nood ei ärganud. Kolme tunni pärast lahkus mees korterist ja jättis mehed sauna.

Prokuröri väitel vastutas sõber Juhale tekitatud vigastuste eest. Sõber oleks pidanud aru saama, et sauna jäänud meeste elud on ohus. Sõber end aga süüdi ei tunnistanud.

Kohtus ei leidnud tõestamist, et sõber jättis tahtlikult mehed sauna. Sõber oli küsinud ühelt tunnistajalt, kuidas keris välja lülitatakse. Kohus jäi uskuma mehe juttu, et ta oli magavaid mehi raputanud, visanud neile vett peale ja üritanud neid saunast väljas kanda. Kui mees lahkus saunast kell 2 öösel, oli saun juba maha jahtunud. Lisaks hoiti sauna ust lahti.

Kohtuotsuse kohaselt ärkas Juha hommikul köögi põrandal. Ta ei mäletanud õhtust suurt midagi. Kannatanu läks arsti juurde alles järgmisel päeval.

Kohus leidis, et kannatanu tarvitas saunaõhtul alkoholi ja läks sauna vabatahtlikult. Kohus märkis, et Juha on täisealine ja täie aruga täiskasvanu, kes vastutab ise oma tegevuse eest. Juriidilises mõttes ei pea inimesi kaitsma ohtude eest, millega nad end ise seovad.

Kohus lükkas süüdistuse tagasi. Samal aja lükati tagasi ka 41 000 euro suurune hüvitise nõue. Otsus pole veel jõustunud.

Juha paloi saunassa ja menetti sormensa – vaati kaveriltaan yli 41 000 euron korvauksia, syytteet hylättiin

Käräjäoikeuden mukaan ystävä yritti saada sammunutta asianomistajaa pois saunasta. Nelikymppisen Juhan saunaonnettomuus johti rikosoikeudenkäyntiin käräjäoikeudessa. Oikeus hylkäsi syytteet ja uhrin kovat korvausvaatimukset. Kaveri yritti auttaa saunaan sammunutta miestä ja jätti asunnon vasta, kun sauna oli jo viilentynyt. Käräjäoikeus on käsitellyt tammikuussa 2019 tapahtunutta vakavaa saunaonnettomuutta, jonka seurauksena noin 40-vuotias Juha joutui yli kuukaudeksi sairaalahoitoon ja sai pysyvän käsivaurion.

Kommentaarid
(Külastatud 422 korda, 1 külastust täna)