Soome madalatele koroonanumbritele leiti murettekitav seletus: viirus levib nüüd varjatult

Novembri viimane nädal ja detsembri algus olid koroona tippaeg Soomes. Siis tehti päevas üle 20 000 testi, 2. detsembril koguni 23 756 testi.

Testimise numbrid püsisid kõrged kuni jõululaupäevani. Siis tulid pikad pühad ja testide arv langes väga madalale. Pühade ajal oli see arusaadav, aga ka pärast pühi on jäänud testide arv väga väikseks, vahendab Ilta-Sanomat.

Pärast pühi tehti kõige enam teste 8. jaanuaril, 13 740. Seda on 40 protsenti vähem kui 2. detsembril. Millest see tuleb, kas tegemist on testiväsimusega? Või sootuks ükskõiksusega?

Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonna HUS juhtiva peaarsti Markku Mäkijärvi sõnul on võimalik, et pühade ajal puutusidki inimesed teistega vähem kokku ja nakatumisi oli vähem, mistõttu on ka teste vähem.

Samas on Mäkijärvi sõnul võimalik, et kui inimesed on käinud juba mitu korda testi tegemas, siis on tekkinud väsimus. See on aga murettekitav asi.

Positiivsete testide suhtarvus pole aga muutusi olnud, see on olnud HUS-i piirkonnas 3,5 protsenti. Kui inimesed käivad vähem testimas, saadakse ka vähem positiivseid tulemusi, ehk osa nakatumistest jääb varju.

Seda, kui palju koroonat võib varjatud olla ei osata öelda. Mäkijärvi arvates võib iga päev jääda tuvastamata kümneid nakatumisi. Mäkijärvi tuletab meelde, et juhised on kogu aeg olnud samad: vähimategi haigusnähtudega tuleb minna testima. Mäkijärvi sõnul tuleb nüüd olla veelgi tähelepanelikum kui eelmise aasta lõpus, kuna liikvel on koroona mutatsioonid, mis levivad kergemini.

Mäkijärvi ütles, et teisipäeval hakkas testide arv tõusma ja koos sellega kasvas kohe ka nakatumiste arv. Mäkijärvi lisas, et ta ei lootnudki veel, et epideemia hakkab taanduma, kuna teste tehti vahepeal väga vähe. Mäkijärvi sõnul peab nüüd hoolsalt testimas käima, see on suurim kodanikukohus. Ning vaktsineerida peab end laskma, kui järjekord saabub. Muidu viirusest lahti ei saa.

Mäkijärvi sõnul on võimalik kõik soomlased ära vaktsineerida suve alguseks, sest gripivaktsiini antakse miljon doosi kuu aja jooksul ja seda vaid argipäeviti. Kui aga vaktsineerida iga päev, siis on võimalik ühe kuuga anda kaks miljonit doosi. Kõik sõltub sellest, kas vaktsiini jagub.

Matalille koronaluvuille löytyi huolestuttava mahdollinen selitys – virus voi levitä nyt piilossa

Koronavirustestien määrät ovat jääneet kauas loppuvuoden huippulukemista. Marraskuun viimeinen viikko ja joulukuun alku oli koronavirustestaamisen huippuaikaa Suomessa. Silloin rikottiin monena päivänä 20 000 tehdyn koronavirustestin raja, korkein yksittäisen päivän testilukema oli THL:n tilastoinnin mukaan joulukuun 2. päivänä otetut 23 756 testiä. Testimäärät pysyivät yli 20 000:ssa aina joulun aatonaattoon saakka (23.12.

Kommentaarid
(Külastatud 6,468 korda, 1 külastust täna)