Soome koroona ülevaade: nakatumiste arv hakkas üle pika aja taas tõusma

Pärast pikka stabiilset perioodi on koroonaviiruse juhtumite arv Soomes selgelt tõusnud. Mitmes ravipiirkonnas on haiguse esinemissagedus suurenenud. Mõned juhtumid on teadaolevalt seotud suurte nakkuse ahelatega.

Uutel viiruse mutatsioonidel võib olla mõju epideemia olukorrale, mida nende mutatsioonide tõttu praegu eriti tähelepanelikult jälgitakse. Alates 14. detsembrist 2020 on Soomes avastatud muteerunud koroonaviirus 106 proovis.

Nakatumisi on palju üle Soome

Eelmisel 3. nädalal (18. jaanuarist 24. jaanuarini) teatati nakkushaiguste registrisse 2315 uuest juhtumist, mida on 568 võrra enam kui eelneval nädalal. Samuti suureneb taas kokkupuute tõttu karantiini pandud inimeste arv, 3. nädalal oli neid üle 10 000.

Juhtumite koguarv kahe viimase nädala jooksul oli 4062 uut juhtumit, mida on 486 võrra enam kui kahel eelneval nädalal. Uute juhtumite arv oli 73 juhtu 100 000 elaniku kohta, võrreldes 65 juhtumiga eelneva kahenädalase perioodi jooksul.

Suurem osa 3. nädala nakatumistest oli kodumaist päritolu. Välismaal saadud nakatumised moodustasid 6 protsenti ja järelnakatumised 3 protsenti kõigist nakatumistest. Veidi üle poole uutest nakatumistest tuvastati Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonnas (HUS).

Hinnanguline nakatumise määr on praegu 0,75–0,95 (tõenäosus 90 protsenti).

Teste tehakse taas rohkem

Soomes on teste tehtud jaanuari lõpus taas veidi sagedamini kui aastavahetusel. 3. nädalal tehti kogu riigis kokku üle 92 000 testi.

Kogu riigis tuvastati uute nakatumiste allikas enam kui 60 protsendil juhtudest. Nakatumised on endiselt kõige levinumad noorte vanusegruppides ja tööealiste täiskasvanute hulgas. Mida rohkem haigus elanikkonnas levib, seda suurem on oht, et nakatuvad ka eakad inimesed.

Kuna nakatumiste arv on kasvanud, on ka haiglaravi vajavaid patsiente veidi rohkem. Haiglaravi vajas 27. jaanuari seisuga kokku 148 patsienti. Neist 20 on intensiivis. 27. jaanuari 2021 seisuga oli registreeritud kokku 660 haigusega seotud surma.

Täna avaldatud epideemia seire aruanne ja ka varasemad aruanded on üleval terviseameti veebisaidil. Värskele aruandele on lisatud ka eraldi ülevaade haiglaravi ja surmade kohta kinnitatud COVID-19 juhtumite puhul.

Kommentaarid
(Külastatud 540 korda, 1 külastust täna)