Skandaalne video: teadlane tunnistab enne koroonapandeemia puhkemist, et Hiinas on avastatud SARS-i sarnased koroonaviirused, mille vastu vaktsiinid ei aita

Veebis on avaldatud skandaalne video, kus kaks teadlast arutavad omavahel koroonaviiruste uurimist Hiinas Wuhani laboris. Üks teadlane ütles, et Hiina lõunaosas on nahkhiirtel avastatud ligi 100 eri koroonaviirust, millest osad võivad nakatada inimesi ja mille vastu vaktsiinid ei toimi.

Video on algselt salvestatud 2019. aasta 9. detsembril ehk kolm nädalat enne salapärase viiruse põhjustatud pandeemia puhkemist Wuhanis. Videos räägib koroonaviiruste uurimise kohta Hiinas Wuhanis briti zooloog Peter Daszak, kes on praegu Maailma terviseorganisatsiooni WHO delegatsiooni koosseisus Wuhanis.

Peter Daszak’ut intervjueerib videos viroloog Vincent Racaniello. Daszak juhib organisatsiooni EcoHealth Alliance, mida toetas USA ja mis tegeles aastatel 2014-2019 Hiinas nahkhiirtel esinevate koroonaviiruste uurimisega. Daszak tegi koostööd Hiina nn nahkhiirenaise Shi Zhengli’ga, kes tegeles Wuhani viroloogia instituudis koroonaviiruste uurimisega.

Intervjuust tuleb välja, et 2019. aastal algas uuringu ohtlikum faas, milles püüti nakatada inimgeenidega hiiri eri koroonaviirustega. Uuringut toetas ka USA, kuni president Donald Trumpi valitsus pandeemia puhkedes 27. aprillil toetuse ära võttis.

Videos räägib Daszak ajahetkel 28:10, kuidas teadlased tuvastasid, et SARS pärineb nahkhiirtelt ning siis hakati otsima veel nahkhiirtel esinevaid koroonaviiruseid ja neid leiti üle 100. Daszak märkis, et mõnesid neist viirustest „õnnestus laboris nakatada inimeste rakkudega” ja mõned neist viirustest põhjustasid inimgeenidega hiirtel SARS-i.

Daszak ütles hoiatusena, et „sellised viirused pole ravitavad monokloonidega (antikehadega) ja nende vastu pole võimalik välja töötada vaktsiini”. Daszak lisas saatuse irooniana, et teadlaste eesmärk oli välja selgitada, milline neist viirustest võib järgmisena kõige tõenäolisemalt inimestele üle kanduda ja põhjustada uue pandeemia. Taustaks: see oli kõigest mõni nädal enne pandeemia puhkemist Wuhanis.

Racaniello küsimuse peale, mida siis teha, kui koroonaviiruste vastu pole võimalik end vaktsineerida ütles Daszak ajahetkel 29:54, et teadlaste eksperimentide eesmärk oli leida vaktsiin, mis aitaks eri tüüpi koroonaviiruste vastu.

Daszak’u jjutust tuleb välja, et Wuhani viroloogia instituudis tegeleti koroonaviiruste muundamisega. Ta ütles: „Laboris on seda võimalik muundada väga lihtsalt.” Daszak mainis lisaks ogavalku, mis on võtmetegur koroonaviiruste puhul. Ta ütles, et „ogavalku lisati laboris teisele viirusele” ning „siis tehti laboris tööd”.

Daszak tunnistab, et koroonavaktsiini loomise nimel tegeleti laboris koroonaviiruse muundamisega. Laboris oli katsetatud koroona mutatsioone inimese ACE2 valguga, mille kaudu koroona inimese organismi siseneb.

Varem 2015. aastal tunnistas Daszak, et inimgeenidega hiirte kasutamine eksperimentides on väga ohtlik.  Praegu on tekitanud poleemikat Daszak’u lisamine WHO delegatsiooni koosseisu, kuna tal või tekkida Wuhani labori tegevuse uurimisega seoses huvide konflikt, vahendab Taiwan News.

Kommentaarid
(Külastatud 1,402 korda, 1 külastust täna)