Siseinfo: Soomes kavandatakse samalaadseid piiranguid reisimisele nagu olid jõus eelmisel kevadel

Soome valitsus kavandab samalaadseid piiranguid reisimisele nagu olid jõus eelmisel kevadel. Valitsus koguneb homme reedel neid piiranguid arutama, et ära hoida ohtlike koroona mutatsioonide levikut Soome.

Peamine meede on piirata tuntavalt piiriülest liikumist. Eesmärk on tagada võimalikult suure osa reisijate testimine, vahendab Helsingin Sanomat.

Siseministeeriumis on ette valmistatud mudel, mille järgi oleks võimalik Soome siseneda vaid hoolduskindluse ja ühiskonna toimimise seisukohalt oluliste tegevustega seoses. Lisaks oleks võimalik Soome tulla perekondlikel põhjustel, aga see tuleb ära tõendada. Tööga seoses on võimalik reisida vaid hädapärastel juhtudel.

Soome kodanikel ja Soomes püsivalt elavatel inimestel on õigus tulla ja minna, millal soovitakse, välja arvatud erandjuhud.

Seda mudelit kutsustakse eelmise kevade täiustatud mudeliks. Eelmisel kevadel oli võimalik vaid hädapärane tööalane reisimine. Soome pääsesid veokijuhid, meditsiini- ja päästetöötajad, vanurite hooldajad ja diplomaadid, sõjaväelased ning abiorganisatsioonide esindajad.

Uue mudeli puhul oleks viimati nimetatud isikutel samuti õigus Soome siseneda. Ajakirjanduse käsutuses oleva siseinfo kohaselt jõustub uus kord alates järgmisest nädalast.

Lisaks piiriületuse piirangutele arutab valitsus reedel tegevust Soomes sees. Eesmärk on reageerida kiiresti, kui mõni mutatsioon hakkab Soomes sees kiiresti levima.

Soome valitsus arutab piiranguid reedel pikalt. Peale seda toimub valitsuse istung, kus piirangud kinnitatakse. Piiriületuse piirangud kehtestatakse valitsuse otsusega ja seda on õigus teha 30 päevaks korraga.

Arvatakse, et ükski valitsuserakond piirangute vastu ei ole. Kardetakse, et vastasel korral hakatakse süüdistama koroona olukorra halvenemises, kui välismaalt sisse tulnud uus mutatsioon hakkab levima.

Karmimad piirangud võiksid arvutuste kohaselt vähendada Eesti ja Soome vahelist piiriülest liikumist 75 protsendi võrra. Lisaks väheneks lennuliiklus.

Käesoleval aastal on Eestist Soome tulnud ligi 30 000 inimest nädalas. Neist enamus töötab ehitustel, vanadekodudes ja teenuste valdkonnas. Kaalutud on ka leebemaid piiranguid, aga need vähendaksid piiriületust vaid neljandiku võrra.

Lisaks Eestile on probleemne veel piir Rootsiga, mida ületab nädalas üle 100 000 inimese. Rootsis on koroona olukord palju hullem kui Soomes. Valitsus arutab ka piiriületuse piiramist Rootsiga. Rootsis käib tööl palju soomlasi, aga nende piiriületust keelata ei saa.

Soome ehitusettevõtete liit pooldab testimise suurendamist, et tööjõud saaks vabalt liikuda. Kui töötajad enam Soome ei pääse, siis tähendab see Soomele probleeme. Ehitus on hoolduskindluse seisukohalt oluline valdkond. Eelmisel kevadel jäi mõju väiksemaks, kuna paljud töötajad ei lahkunud Soomest.

Ehitajaid esindava ametiühingu hinnangul aga midagi hullu ei juhtuks, kui kehtestataks samad piirangud mis olid eelmise aasta kevadel. Ehitusobjektidel jääb rahulikumaks, praegu on need välismaalt tulnutega ülerahvastatud. Töötajad jääks tõenäoliselt Soome, nagu see oli eelmisel kevadel. Kui piiriületust ei piirata, siis pääseb nakkav mutatsioon levima ehitusobjektidele.

Hallitus | Suomi ottaa ensi viikolla käyttöön tiukat matkustusrajoitukset – hallitus päättää perjantaina uusista rajoituksista

Rakennusteollisuus haluaa, että työmatkailu sallitaan mutta testejä lisätään. Suomeen kaavaillaan jokseenkin yhtä rajuja matkustusrajoituksia kuin keväällä oli käytössä. Hallitus kokoontuu perjantaina päättämään toimista, joilla se pyrkii rajoittamaan koronaviruksen uuden muunnoksen leviämistä Suomessa. Keskeinen keino on rajoittaa rajaliikennettä merkittävästi. Pyrkimys on taata, että riittävän suuri osuus matkustajista voidaan testata muunnoksen leviämisen estämiseksi.

Kommentaarid
(Külastatud 3,283 korda, 1 külastust täna)