Siseinfo: Soome on eriolukorra kehtestamisele lähedal, aga täna kolmapäeval veel otsust ei tehta

Soome valitsus koguneb täna kolmapäeval, et teha otsuseid seoses uute ja karmimate koroonapiirangutega.

Valitsusallikas ütles MTV uudistele, et otsust eriolukorra kohta veel täna ei tehta. Küll aga kuulatakse ära ülevaade koroona mutatsiooni leviku kohta Suurbritannias.

Suurbritannias on selgunud, et uus mutatsioon levib kergemini kui varasem viiruse variant, ja seda ka laste ning noorte hulgas. Praegu on Soomes tuvastatud alla 50 nakatumise uue muteerunud viirusega.

Kuigi olukord pole Soomes veel kriitiline, võib see kiiresti muutuda. Valitsusallikas kinnitab, et valitsusel peab olema vajadusel võimalik kiiresti ja otsustavalt reageerida.

MTV uudiste andmetel valitsus täna veel eriolukorda ei kehtesta, küll on arutusel muud võimalused. Arutatakse näiteks ulatusliku leviku faasi piirangute kehtestamist üle terve Soome olenemata nakatumiste hetkeolukorrast.

Kuigi valitsus veel eriolukorda ei kehtesta, ollakse terviseameti hinnangul eriolukorra kehtestamise vajadusele väga lähedal. Ametivõimud püüavad hinnata, kui mitme nädala pärast Soomes eriolukord kehtestatakse. Viiruse mutatsiooni oht on reaalne ja reageerima peab enne kui asi hulluks läheb.

Praeguse nakkushaiguste seaduse kohaselt saavad piirkonnad kehtestada karmimaid piiranguid kogunemistele ning vajadusel viia algklassid distantsõppele. Praegu pole algklasse distantsõppele viidud, kuna sel oleks negatiivsed tagajärjed. Oht on selles, et mõned õpilased võivad maha jääda.

Praegu on nakkushaiguste seadus parlamendis uuendamisel. Praeguse seaduse kohaselt on omavalitsustel võimalik sulgeda vaid omavalitsuste ruume, aga uue seaduse järgi saab sulgeda ka eraomandis asutusi ja ruume. Nüüd sõltub kõik sellest, kas muudetud seadus parlamendis läbi läheb. Soomes on eraettevõtlus seadusega kaitstud.

Uus nakkushaiguste seadus valmib kõige varem veebruaris, kui just parlament ei kogune enne kevadise istungjärgu algust.

Kommentaarid
(Külastatud 1,197 korda, 1 külastust täna)