Pikaajaline prognoos: talv tuleb Soomes külm, kevad soe

Värske pikaajalise ilmaprognoosi kohaselt tuleb Soomes tavapärasest külmem jaanuar. Kevad aga tõotab tulla tavapärasest soojem.

Külm õhk liigub põhjanabalt nüüd kaugemale lõuna poole, kuna polaarpööris on nõrgenenud. Seetõttu prognoositakse Soomele tavapärasest külmemat jaanuari, vahendab Iltalehti.

Foreca ilmateenistuse värske prognoosi kohaselt võib Soome lõunaosas tulla käesoleva nädala lõpus 15-20 kraadi külma. Soome keskosas tuleb 20 kraadi külma ja maa ida- ning põhjaosas 25-30 kraadi külma.

Nädala keskmine õhutemperatuur on tavapärasest 0,5-3,5 kraadi madalam.

Euroopa keskpika prognoosi kohaselt jätkub Soomes külm ilm terve jaanuarikuu. Lumi püsib maas ja seda sajab juurde, hanged kasvavad. Soome lõunaosas võib olla ka sulaperioode, mis lumikatet vähendavad. Praeguse prognoosi kohaselt aga püsib lumi maas terve jaanuari.

Järgmisel nädalal on võimalik ilma soojenemine ja Soome lõunaosas plusskraadid. Põhja pool võib samal ajal olla 20 kraadi külma. Järgmise nädala lõpuks ilm taas külmeneb, ilm on tavapärasest 3-6 kraadi külmem.

Jaanuari keskel on Soome lõunaoas päeval valdavalt 0-6 kraadi külma, Ahvenamaal ja saarestikus võib kohati olla +2 kraadi. Soome keskosas on päeval 2-8 kraadi külma, põhja pool 6-10 kraadi külma. Külm õhumass liigub järgmisel nädalal üle Euroopa kagu poole.

Jaanuari lõpus külm ilm jätkub. Veebruarist aprillini tõotab tulla tavapärane ilm. Samas võib veebruar ka külm olla. Kevade lõpupoole võib aga ilm tulla tavapärasest soojem. Märtsist maini võib ilm olla tavapärasest 0,5-1,0 kraadi soojem.

Pitkän ajan ennuste lupaa vanhaa kunnon kylmää ja lumista talvea, sen päätteeksi lämmin kevät

Tuoreen kuukausiennusteen mukaan Suomeen on tulossa tavanomaista kylmempi tammikuu. Myöhäiskevät näyttää hieman keskimääräistä lämpimämmältä. Kylmää ilmaa pääsee napa-alueelta nyt tavanomaista etelämmäs, sillä napa-aluetta kiertävä polaaripyörre on heikentynyt. Suomeenkin ennustetaan tämän takia tavanomaista kylmempää tammikuuta. Forecan sääennusteen mukaan eteläisessä Suomessa asti voidaankin mitata tämän viikon loppupuolella 15-20 asteen pakkasia, maan keskivaiheilla 20 pakkasastetta ja idässä ja pohjoisessa ajoittain jopa 25-30 asteen pakkasia.

Kommentaarid
(Külastatud 2,002 korda, 1 külastust täna)