Ootamatu avastus: Soome lähirongides ei peagi piletita sõidu eest trahvi maksma

Ilma piletita Soome lähirongides sõitvatel inimestel pole kohustust oma isikut konduktorile tõendada ja seeläbi saab trahvi maksmisest hoiduda.

Varem kontrollisid rongides pileteid eraldi kontrolörid, kel oli õigus reisija isikut tuvastada. Nüüd aga hakkavad lähirongides pileteid kontrollima konduktorid, kellel selline õigus puudub, vahendab Iltalehti.

Kontrolörid said määrata kontrollimaksu ja see põhines seadusel. Konduktorid saavad määrata järelvalvemaksu, mis on transpordifirma ja reisija omavaheline kokkulepe. Kontrolörid on ametnikud ja neid tunnistab politsei, konduktoritel seda eelist pole.

Sellest tulenevalt pole ilma piletita lähirongides sõitjatel kohustust oma isikut avaldada konduktorile, kes hakkavad trahve välja kirjutama alates veebruarist. Kui isikut pole võimalik tuvastada, siis saadetakse isik siiski järgmise peatuses rongist välja.

Trahvi suurus on 80 eurot ning selle määrab transpordi- ja kommunikatsiooniministeerium.

VR:n uuteen valvontamaksuun jäi porsaanreikä: 80 euron rapsut voi välttää helposti

VR:n lähijunien konduktöörit alkavat helmikuun alusta lähtien määrätä 80 euron valvontamaksuja ilman lippua matkustaville. Liputta matkustava voi välttyä valvontamaksulta, sillä hänen ei ole pakko kertoa henkilöllisyyttään konduktöörille. Toisin on esimerkiksi HSL-alueen lähijunissa, joissa matkalipuntarkastajat määräävät tarkastusmaksuja. Ilman lippua VR:n lähijunassa matkustavan ihmisen ei ole pakko todistaa henkilöllisyyttään valvontamaksua määräävälle konduktöörille.

Kommentaarid
(Külastatud 2,472 korda, 1 külastust täna)