KUUM: Soome ametiühing tahaks Eesti-Soome piiri kinni panna

Soome ehitajate ametiühing Rakennusliitto tahaks koroonaohu tõttu Eesti ja Soome vahelise piiri üldse kinni panna, et lõpetada töötajate liikumine kahe riigi vahel.

Soome valitsus on lubanud piiriületuse piiranguid karmistada. Valitsus asub piiriületuse piiranguid arutama reedel, 22. jaanuaril, vahendab Yle.

Eelmise nädala lõpus sõitis laevadega Eesti ja Soome vahel 5700 reisijat, neist ainult 10,6 protsenti lasksid koroonatesti teha. Eestis on nakatumisi üle 600 viimase 14 päeva jooksul 100 000 elaniku kohta, Soomes on vastav number kümme korda väiksem ehk 62.

Helsingi ehitusplatsidel on iga kolmas töötaja välismaalane. Täpset arvu pole teada, sest inimesed liiguvad vabalt. Ehitajate ametiühingu Rakennusliitto juht Matti Harjuniemi ütles, et inimesed ei lase testi teha, kuna nakatumise korral kaotavad nad oma sissetuleku.

Harjuniemi ütles, et Soomes saavad karantiini jäämise korral päevaraha ainult need töötajad, kes on Soome ettevõtte palgal ja maksavad makse Soomes. Need aga, kes töötavad Eesti ettevõtetes, Soomest päevaraha ei saa ja kui nad koroona tõttu Soomes karantiini määratakse, siis jäävad oma sissetulekust ilma.

Seetõttu leiab Harjuniemi, et Eesti ja Soome vahelise piiri peaks mõneks ajaks üldse sulgema. „Kui me muretseme tervise pärast, siis peaks koroona värava kinni panema,” ütles Harjuniemi.

Eelmisel kevadel keelati Eesti ja Soome vahel resimine ära. Siis pidid inimesed otsustama, kas nad jäävad Eestisse või Soome. Soome ehitusettevõtete organisatsioon Rakennusteollisuus on andnud soovituse nõuda Eestist tulijate puhul negatiivset koroonatesti. Ehitajaid esindav Rakennusliitto toetab samuti testide tegemist.

Ehituste puhul on probleem, et koroona levib ühiselamutes. Komandeeritud ehitusmehed elavad Soomes kitsastes tingimustes. Tahetakse odavalt läbi ajada ja seetõttu ohutusnõuetele eriti tähelepanu ei pöörata.

Kommentaarid
(Külastatud 7,679 korda, 1 külastust täna)