Kuum siseinfo: Soomes ollakse mures koroona olukorra pärast Balti riikides ja eriti Eestis, kavas on reisipiiranguid karmistada

Soomes ollakse mures koroona olukorra pärast balti riikides ja eriti Eestis, mistõttu on kavas reisipiiranguid karmistada. Uued karmimad piirangud on Soome valitsuses arutusel homme, kolmapäeval.

Soome valitsusasutused on mures, kuna Balti riikides pole ülevaadet, kui palju on seal levinud koroona mutatsioonid. Uut mutatsiooni on palju Suurbritannias, aga Balti riikide ja Suurbritannia suhtlus on olnud väga tihe, vahendab Helsingin Sanomat.

Helsingi linn töötab nüüd välja korda, kuidas sadamates inimesi testima hakata. Testimine algab Eestist saabuvate laevade reisijatele juba käesoleva nädala lõpus.

Nii peaminister Sanna Marin kui pere- ja põhiteenuste minister Krista Kiuru on viimastel päevadel olnud ühenduses Eesti otsustajatega. Reisipiiranguid on kavas karmistada nii, et perekondlikel põhjusetel reisimine Eesti ja Soome vahel muutub keerulisemaks.

Soome ametnikud on siseinfo põhjal arutanud, kas hakata nõudma negatiivset koroonatesti või vaktsineerimist ka Eestist Soome tööle tulijatelt. Praegu saab Eestist ja Rootsist Soomes tööl käia nii, et ei pea olema karantiinis ega ennast testima.

Soome ja Eesti vahel sõitis jaanuari esimesel nädalal ligi 32 000 reisijat. Neist enamus on suure tõenäosusega Eesti ja Soome vahel pendeldavad töötajad.

Tööjõudu puudutavad piirangud on Soome jaoks rasked, kuna Soome jaoks on väga olulised Eestist saabuvad töötajad, eriti aga ehitajad. Ulatuslik kohustuslik testimine on väga keeruline, kuna seda saab määrata vaid nakkushaiguste arst.

Praegu valmistavad sotsiaal- ja terviseministeerium ning terviseamet ette uusi piiranguid, et piirata koroona levikut. Kiuru pole piirangute sisu veel kommenteerinud.

Soome valitsus arutab homme kolmapäeval ka kultuuriürituste korraldamist. Samuti on arutusel küsimus, kas oleks aeg kehtestada eriolukord. Soomes on nakatumiste arv küll vähenenud, aga samas pole inimesed käinud puhkuste ajal aktiivselt testimas, mistõttu pilt ei pruugi väljendada tegelikku olukorda. Eriolukord võidakse kehtestada ka põhjusel, et koroona mutatsioon kujutab Soomele ohtu.

Kommentaarid
(Külastatud 2,499 korda, 1 külastust täna)