Kuidas käituda nagu soomlane – nõukogude luuraja käsiraamat annab aimu

Internetti on lekkinud nõukogude luuraja käsiraamat 1960ndatest aastatest, kus õpetatakse, kuidas olla ja käituda nagu soomlane. See oli mõeldud ilmselt Soome saadetavate luurajate jaoks. Käsiraamatu tellija võis olla nõukogude luureasutus KGB või sõjaväeluure GRU.

Raamatus on palju pilte ja näidatud, kuidas soomlased elavad ja käituvad. Näiteks on nõuanded, kuidas määrida võid leiva peale. Raamat avaldati Venemaal eelmise aasta veebruaris. Septembri algul avaldas raamatu koos piltidega Radio Free Europe.

Arvatakse, et raamat on ehtne. Kuigi Venemaal arvati, et raamat pärineb 1970ndatest aastatest, arvatakse Soomes, et see on pigem 1950ndate lõpust või 1960ndate algusest. Piltide põhjal pärineb raamat arvatavalt aastatest 1957-1962, vahendab Helsingin Sanomat.

Raamatu vanust selgitab Soome rahareform, mis toimus 1963. aastal. Raamatus on toodud hinnad, mis olid enne rahareformi. Sajast margast sai siis üks mark.

Raamatu pildid on arvatavalt pärit Soomes ilmunud ajakirjadest. Mõned pildid on arvatavalt raamatu koostaja enda tehtud, need, mis õpetavad restoranis käituma. Seal on pildil ümmarguste prillidega mees, kes meenutab noort Urho Kekkoneni. Näiteks on õpetatud, et restoranis ei tohi omale ise kannust kohvi valada – seda teeb ettekandja.

Raamatus on näiteks märgitud, et restoranis ei tule rätikut panna kaela ümber, vaid põlvedele ja sinna saab käsi või suud pühkida. Siis on õpetatud kahvliga söömist ja seda, et leiva peale määritakse noaga võid.

Viina juures võetakse kinni pitsi ülaosast, mitte jalast ja klaase ei lööda toostiks kokku, vaid tõstetakse suu kõrgusele. Kui söömine on lõpetatud, pannakse kahvel ja nuga koos taldrikule.

Kui kohvi juuakse, siis pannakse sinna sisse suhkrut, aga lusikat ei kõlistata tassis, vaid segatakse vaikselt.

Soome kaitsepolitsei Supo andmetel oli Soomes peale sõda palju nõukogude agente ning Soomet kasutatud omamoodi väljaõppe kohana neile, kes hiljem teistesse riikidesse edasi liikusid. Soome saadeti palju näiteks Venemaal elanud soomlasi, kes valdasid soome keelt, aga kes polnud kunagi elus Soomes käinud.

Being Finnish: A Guide For Soviet Spies

An archived booklet reveals how communist spooks were instructed to blend in with Finnish locals, giving careful advice on the behavior, clothing, and table manners of Finns.

Kommentaarid
(Külastatud 1,952 korda, 1 külastust täna)