Koodaajille riittää töitä huomennakin

Pula ohjelmistoalan ammattilaisista nousee keskusteluun vähän väliä. Pulaan etsitään ratkaisua niin lisäämällä koulutuspaikkoja, kannustamalla naisia kokeilemaan koodaamista sekä tuomalla todellisia alan guruja ulkomailta Suomeen. Ura senioritason koodin ammattilaiseksi on pitkä, mutta alan vaihtamisen näkökulmasta ohjelmointi tarjoaa useita mahdollisuuksia. Jo olemassa olevat sekä tulevaisuuden IoT laitteet tulevat vaatimaan lisää kehittäjiä, joten resurssipula on todellinen.

Koulutus on vain hyvin pieni osa alalla kehittymistä

Suomessa tietotekniikan koulutusta järjestetään monella tasolla. Koodien parissa voi pyöriä niin ammattikoulussa, ammattikorkeassa kuin yliopistossakin, eikä yhtä oikeaa tapaa koodaamisen oppimiseen ole. Monet tämän päivän gurut ovat pitkälti itseoppineita, ja alalle tyypillistä onkin itseohjautuvuus ja halu syventyä koodikielien syntakseihin. Nykyaikainen koulutus ei tutkintotasosta riippumatta onnistu täyttämään täysin pulaa, sillä opetus itsessään ei riitä siihen, että muutaman rivin koodaajasta kehittyisi kelpo työntekijä alalle. Koulutukseen tarvitaan muutosta, mutta samanaikaisesti alalle hakeutuvan on ymmärrettävä alan luonne – asioita ei voi oppia vain kursseja ja luentoja käymällä. 

Käytännön näyttöjä osaamisesta voi saada kevytyrittäjänä

Mahdollinen uranvaihto kannattaa kuitenkin aloittaa kouluttautumisella. Kun perustaidot riittävät, tulee tarve saada tarpeeksi näyttöä omasta osaamisesta. Alalla töihin palkkaus perustuu pitkälti näyttöihin. Näytöissä voi esitellä opintojen aikaisia projekteja, mutta parempi tapa on saada oikeita ensimmäisiä asiakkuuksia ja tehdä pienempiä rutiinitöitä, joihin oma taitotaso riittää. Näyttöjen kertyessä oman ensimmäisen työpaikan hakeminen helpottuu todella. 

Alan opiskelijana tai alkuvaiheessa voikin olla hyvä ajatus toimia kevytyrittäjänä. Kevytyrittäjänä määritellään omat työajat ja laskuttaa voi oman taitotason ja osaamisen mukaan. Muutamia potentiaalisia asiakkaita on hyvä olla, jotta työt voi aloittaa heti. Laskutuspalvelu huolehtii laskutuksesta ja veroista, jotta kevytyrittäjä keskittyä olennaiseen. Jos kevytyrittäjyys kiinnostaa, sinulla on hyvä tilaisuus kokeilla FREE! edullisin laskutuspalvelu. Kevytyrittäjyyttä voi kokeilla matalalla kynnyksellä. Osa päätyy jatkamaan kevytyrittäjyydestä kokopäiväiseksi yrittäjäksi! 

Todellinen pula on kokeneista koodareista

Vaikka monen tasoisia ohjelmoinnin osaajia tarvitaan, on todellinen pula kokeneista, yli 5 vuotta alalla olleista tekijöistä. Pula johtuu paitsi siitä, että ala on suhteellisen nuori, myös siitä, että monet alalla työskentelevät jäävät niin sanotulle perustasolle. Alalla saa hyvää palkkaa ja pärjää hyvin, vaikka alalla jäisi tekemään perustason töitä. Todellisten gurujen on kuitenkin haluttava syventää omaa osaamista, kerätä kokemusta useista eri kielistä sekä ymmärtää liiketoimintaa ja muuta yrityksen toimintaa. Monelle alalla toimivalle tämä taso ei ole tarpeeksi houkutteleva, vaikka palkat saattavatkin nousta moniin tuhansiin euroihin kuussa. 

Naisia houkutellaan alalle omilla koodikouluilla

Koodaajapulaan on haettu syytä myös naisten vähäisellä kouluttautumisella. Alalla on paljon miehiä, sillä mielikuvat koodaamisesta ovat naisilla kovin stereotyyppisiä. Näitä stereotypioita on pyritty murtamaan erilaisilla naisille suunnatuilla koodikouluilla ja -kursseilla, joiden tavoitteena on tukea naisia tekemään valinta ja suuntautumaan ohjelmistojen maailmaan urapolulla. On jopa ajateltu, että naisilla oleva luontainen päättelykyky ja ongelmanratkaisutaidot ovat erinomaisia ominaisuuksia koodaamisen tueksi, mutta vääristyneet mielikuvat alasta eivät houkuttele naisia edes kokeilemaan alaa. Miesvaltaisuus ei itsessään ole ongelma, mutta naisia todella tarvitaan kehittämään tulevaisuuden sovelluksia. 

Apua pulaan haetaan aina ulkomailta asti

Suomessa yhtenä ratkaisuna on pidetty ulkomailta palkkaamista, ja tähän monet suomalaiset suuret alan yritykset ovat lähteneet. Käytännössä ulkomailta palkkaaminen on kuitenkin haastavaa etenkin Suomen lainsäädännön ja byrokratian näkökulmasta, sillä työlupien saaminen ei ole aina helppoa. Monet osaajat tulisivat juuri EU-alueen ulkopuolelta, mikä hankaloittaa prosessia entisestään. 

Kommentaarid
(Külastatud 86 korda, 1 külastust täna)