Koledad pildid: soome suusataja sai võisteldes hirmsa külmakahjustuse, kartis varvastest ilma jääda

Soome väljaanne Iltalehti on avaldanud pildid selle kohta, kuidas 26-aastane soome suusataja Kati Roivas  sai Šveitsis võisteldes hirmsa külmakahjustuse.

Naise ühe jala varbad muutusid tumedaks, nii et ta kartis, et varbad võetakse gangreeni tõttu maha. Roivas võistleb Prantsuse võistkonnas Team Decathlon Expérience. Võistlus La Diagonela toimus läinud nädalavahetusel, selle pikkus oli 65 kilomeetrit.

Roivas on jätkuvalt Prantsusmaal haiglas. Olukord on paranemas, aga taastumine võtab veel kaua aega. Ühes varbas ja sõrmes on veel kehv vereringe. Seda üritatakse eri lahustega käima saada. Kuni selle ajani on naine ühendatud voolikutega.

Kui naine laupäeval haiglasse jõudis, oli ühel varbal kolmanda astme külmumine. Astmeid on ühest neljani. Üks arst ütles hiljem, et algul oli pilt nii jube, et kardeti, et neli varvast tuleb amputeerida. Õnneks hakkas veri siiski liikuma.

Amputeerimise ohtu enam pole, aga ees ootab pikk taastumise periood. Arsti hinnangul ei saa kuu aega jalatseid jalga panna. See tähendab ka seda, et suusatada ei saa.

Nüüd peab sportlane olema väga ettevaatlik, sest külmumisega muutuvad jalad tundlikumaks. Suur küsimus on aga see, kuidas selline asi sai juhtuda. Külmumist kaebasid mitmed sportlased.

Stardis oli külma 23 kraadi, raja ääres öeldi, et on 14-19 kraadi. Need numbrid olid aga ilustatud, tegelikkuses valitses 28-kraadine pakane. Ühes kohas, kus väideti, et on 14 kraadi, mõõtsid hooldustiimi liikmed 26 kraadi. Ilm oli liiga külm, külmumine polnud seotud liiga kerge riietusega.

Rahvusvahelistel võitlustel on külmapiir. Kolme ja poole tunni pikkust võistlust poleks tohtinud korraldada nii suure külmaga. Roivas ei taha kedagi süüdistada, küll aga soovib, et juhtunust õpitaks. Kahju on sellest, et sportlaste tervis pandi ohtu. Kaalukausil olid tähtsamad võistluse toimumine ja televisiooniülekanded kui sportlaste tervis.

Kuvat ei herkille! Suomalaishiihtäjä sai vakavia paleltumisvammoja – mitä paukkupakkasessa hiihdetyssä kisassa oikein tapahtui?

Kisajärjestäjien välinpitämätön toiminta kostautui karmealla tavalla. Hetken aikaa Kati Roivas oli vaarassa menettää neljä varvastaan. Hiihtäjä kertoo järjestäjien pakkasmittausten olleen reilusti alakanttiin. Paleltumisvammat eivät johtuneet vaatetuksesta. Kati Roivas edustaa ranskalaista Team Decathlon Expérienceä. Viime viikonloppuna Sveitsissä hiihdetty La Diagonelan pitkän matkan hiihtokilpailu päättyi karmeissa merkeissä.

Kommentaarid
(Külastatud 489 korda, 1 külastust täna)