Kole lugu: Portugalis ja Hispaanias möllab koroona kolmas laine ja see on kõige hullem

Lõuna-Euroopas Portugalis ja Hispaanias möllab koroona kolmas laine ja see on kõige hullem. Ligi 10 miljoni elanikuga Portugalis tuvastati eile neljapäeval 16 400 uut koroonaga nakatumist ja 300 koroonasurma.

Pealinna Lissaboni ligidal asuv Torres Vedrase linn pöördus abipalvega Soome poole, et saada arste ja õdesid. Kiiresti oleks vaja 5 arsti ja 10 õde. Linn maksab kinni transpordi Soomest Lissaboni, sealt edasi, samuti täieliku ülalpidamise 15 päeva jooksul, vahendab Helsingin Sanomat.

Torres Vedrase linnas oli neljapäevase seisuga 90 koroonapatsienti ja 60 muude tervisehädadega patsienti. Haigla piirkonda kuulub 170 000 inimest neljas omavalitsuses.

Koroona olukord on Portugalis alates eelmisest nädalast üha hullemaks läinud. Haiglates ei jätku enam patsiente, kuna haigestunud on ligi 10 protsenti arstidest ja õdedest. Portugali haiglad on hädas, kuna maad laastava koroona kolmanda laine tõttu on tulnud avada üha uusi ja uusi koroonahaiglaid.

Torres Vedrase linn on saatnud abipalve ka Portugali juhtkonnale ning Portugali juhtkond valmistab ette abipalvet Euroopa Liidule. Arste ja õdesid palutakse maadest, kus koroona olukord on leebem nagu Soome, Norra, Taani, Island ja Kreeka. Abi on vaja nii koroonapatsientide haiglasse kui tavalisse haiglasse, saabuvad saavad valida, kummas haiglas tööle hakata.

Portugali peaminister Antonio Costa ütles, et koroona kolmas laine on riigis kõige hullem. Meditsiinil on väga suur koormus. Koroona olukord Portugalis on praegu kõige hullem nii Euroopas kui maailmas. Riigis on suletud kõik mittevajalikud teenused, samuti koolid. Sellele vaatamata ei näita nakatumiste arv vähenemise märke.

Koronavirus | Kriisikaupunki Portugalissa pyytää kiireellistä hätäapua Suomesta: Maksaisi lääkärien ja sairaanhoitajien matkat ja ylläpidon

Suomi odottaa, tuleeko avunpyyntö EU:n mekanismin kautta, kommentoi suurlähettiläs. Torres Vedrasin kaupunki Portugalissa pyytää pikaisesti apuvoimia ulkomailta, erikseen myös Suomesta, koska Portugalin sairaaloiden toimintakyky on kiristynyt äärirajoille koronakriisin syvetessä. “Tarvitsemme kiireesti viisi lääkäriä ja kymmenen sairaanhoitajaa. Kaupunki maksaa lennot Suomesta Lissaboniin, kuljetukset kentältä tänne sekä täyden ylläpidon 15 päivän ajan.

Kommentaarid
(Külastatud 1,664 korda, 1 külastust täna)