Imede ime: Hiina majandus kasvab kiiremini kui enne koroonapandeemiat

Paistab, et Hiinale on koroona kasuks tulnud, sest riigi majandus kasvab kiiremini kui enne pandeemiat. Täna esmaspäeval avaldatud andmetel kasvas Hiina majandus eelmisel, 2020. aastal 2,3 protsenti. See tähendab, et Hiina on ainus suurem majandus, mis eelmisel aastal kasvas.

Sel ajal kui Hiina konkurendid nagu USA, Euroopa, India ja Jaapan on hädas koroona teise ja kolmanda lainega, on Hiina arenemas kompartei juhtimisel maailma kõige suuremaks ja mõjukamaks majanduseks, vahendab Washington Post.

Hiina majandus kasvas 2020. aasta IV kvartalis tervelt 6,5 protsenti, edestades 2019. aasta lõpu 6-protsendilist kasvu. Hiina SKP jõudis 2020. aastal uue rekordi – 15 triljoni USA dollarini.

Hiina peab ise 2020. aastat erakordselt õnnestunud aastaks, mis läheb riigi ajalukku. See on kooskõlas Hiina eesmärgiga kasvada lähiaastatel maailma kõige võimsamaks ja mõjukamaks majanduseks. Koroonakriis aitas sellele eesmärgile kaasa, sest Hiina konkurentide majandused on koroona tõttu suures hädas.

Hiina juhtkond on rahul, sest suutis viiruse kiiresti välja juurida ning elu käima saada. Hiina majandus oli miinuses vaid 2020. aasta I kvartalis. Hiina tahab olla nüüd eeskujuks tervele maailmale ja aidata oma kiire majanduskasvuga ka teised riigid hädast välja. Hiinast on saamas terve maailma majanduse vedur.

Hiina eksport kasvas 2020. aastal rekordilise 2,6 triljoni dollarini ja kaubanduse ülejääk USA-ga oli samuti rekordiline 316,9 miljardit dollarit.

Hiina tööhõive 2020. aastal kasvas ning juurde loodi 11,86 miljonit uut töökohta. Hiina käesoleva, 2021. aasta majanduskasvuks prognoositakse 7,8 protsenti.

Hiinast pole koroona siiski päris kadunud. Riigi põhjapoolses Hebei maakonnas on jaanuari algusest tuvastatud 700 koroonaga nakatumist, seetõttu pandi lukku terve 20 miljoni elanikuga piirkond. Hiinlastel ei soovitata kuukalendri uue aasta pidustusteks välismaalt koju pöörduda, et mitte nakkust kaasa tuua.

China’s economy is growing faster now than before the coronavirus pandemic

TAIPEI, Taiwan – A year ago, the coronavirus began spreading rapidly in China. Today, China’s economy is bouncing back hard, and expanding even faster than it did before the pandemic. Economic data published Monday showed China logged 2.3 percent growth for 2020, becoming the only major economy that grew during a year that exacted a generational toll on swaths of the world.

Kommentaarid
(Külastatud 489 korda, 1 külastust täna)