Helsingi-Vantaa lennujaamas algab kõigi saabuvate reisijate testimine juba täna, hiljem laieneb testimine ka sadamatesse

Helsingi-Vantaa lennujaamas algab täna reedel, 8. jaanuaril kõigi saabuvate reisijate testimine koroonaviiruse suhtes, ütles eile pere- ja põhiteenuste minister Krista Kiuru.

Soome terviseameti juhiste järgi hakatakse kõiki saabuvaid reisijaid testima, et ära hoida koroonaviiruse mutatsioonide levimine Soome, vahendab Yle.

Vajadusel võivad ametivõimud testist keeldunud isiku määrata tervisekontrolli või karantiini. Massilisi sundtestimisi veel ei toimu.

Helsingi-Vantaa lennujaamas algab terviseameti uute juhiste järgmine juba täna. Muude piiriületuskohtade osas oodatakse omavalitsustelt plaani, kui kiiresti saab testimise sisse viia sadamates ja maismaa piiriületuskohtades.

Helsingi-Vantaa lennujaamas algas intensiivsem kontroll juba enne jõulupühi. Suurbritanniast ja Lõuna-Aafrikast saabunud reisijad suunati kohe testile.

Praegu ei avalikustata minister Kiuru väitel veel seda, kas kavas on eriolukorra kehtestamine. Valitsus on seisukohal, et uus mutatsioon levib kiiremini, aga viiruse kohta on veel vähe teada. Praegu teadaolevalt mutatsioon raskemat haigestumist ei põhjusta. Probleem on aga selles, et kui viirus levib laiemalt ja nakatunuid on rohkem, siis suureneb ka raskete haigusjuhtude arv. Mutatsiooni levik Soomes hakkaks koormama meditsiinisüsteemi.

Minister Kiuru väitel on probleem ka vaktsiinidega, kuna üle poole lubatud kogusest ei saabu õigel ajal kohale. Eile sai Euroopa Liidus müügiloa firma Moderna vaktsiin, aga seda saadakse esialgu Soome väga vähe, mõned tuhanded nädalas.

Kiuru: Kaikkien maahantulevien testaus aloitetaan Helsinki-Vantaalla huomenna – muuntoviruksen vaatimista mahdollisista rajoituksista keskusteltu alustavasti

Muuntoviruksen vahva leviäminen Suomessa kuormittaisi entistä enemmän terveydenhuollon kantokykyä. Valtioneuvosto on tänään keskustellut tautitilanteesta, varautumisesta Iso-Britannian muuntovirukseen sekä rokotteista. Toimia virusmuunnoksen maahantulon estämiseksi on jo tehty. Liikenne- ja viestintävirasto on keskeyttänyt matkustajalentoliikenteen Iso-Britanniasta 11. tammikuuta asti. Lentoliikenteen keskeytysten jatkosta kerrotaan lisää huomenna.

Kommentaarid
(Külastatud 1,517 korda, 1 külastust täna)