Hea teada: koroonavaktsiini teise süstiga kaasneb rohkem kõrvaltoimeid – põhjus on arusaadav

Koroonavaktsiini teise süstiga kaasneb rohkem kõrvaltoimeid, mis on positiivne – see näitab asjatundjate väitel, et vaktsiin töötab.

Koroonavaktsiini teise süstiga kaasnevaid kõrvaltoimeid on palju olnud näiteks Iisraelis, kus vaktsineerimisega on jõutud kõige kaugemale. Iisraeli meedia andmetel on pärast teist süsti esinenud valu süstimiskohas, punetust ja lihasvalu. Samuti on kurdetud väsimust, peavalu, nõrkust ja palavikku, vahendab Yle.

Sama täheldati ka Pfizeri vaktsiini testimisel, kus pärast esimest süsti esinesid kõrvaltoimed vaid 0,1 protsendil vaktsineeritutest, pärast teist süsti aga palju enamatel. Näiteks USA-s on peale teist süsti väsimust kurtnud 60 protsenti vaktsineeritutest, peavalu on esinenud 50 protsendil ja lihasvalu 40 protsendil. Palavik tõusis 15 protsendil vaktsineeritutest.

Tegemist pole lihtsalt kõrvaltoimete, vaid organismi reaktsiooniga vaktsiinile. Kõrvaltoimed tulevad sellest, et organismi vastupanuvõime on tekkinud juba esimese süstiga ning see aktiveerub kiiresti peale teist süsti, selgitab terviseameti peaarst ja vaktsiinispetsialist Hanna Nohynek. Teise doosiga esineb rohkem kõrvatoimeid, kuna organismil on tekkinud mälu viiruse suhtes.

Iisraeli asjatundjate väitel arendab teine süst immuunsüsteemi viiruse vastu ja võimendab mälu viiruse suhtes. Kõrvaltoimed on ootuspärased.

Asjatundjate väite õpib organism peale esimest süsti viirust tundma ja peale teist süsti tekib reaktsioon viiruse suhtes. Seetõttu kaasneb teise süstiga suurem reaktsioon. Kõrvalnähud näitavad asjatundjate väitel, et vaktsiin toimib.

Soome ravimiametile Fimea on teatatud kokku 32 kõrvaltoime juhtumist peale esimest süsti. Enamus kõrvaltoimetest on olnud kerged. Harvadel juhtudel aga võivad vaktsiiniga kaasneda ägedad allergilised reaktsioonid. USA-s on 1,9 miljoni süsti kohta tulnud 21 tõsist allergilist reaktsiooni.

Norras kogutud andmetel surid 13 inimest peale esimest vaktsiinisüsti. Lahkamisel on tuvastatud, et vanuritel võivad tekkida vaktsineerimise tulemusel ägedad reaktsioonid, mis lõppevad surmaga. Samas rõhutavad Norra terviseametnikud, et kokkuvõttes pole vaja vaktsiini pärast muretseda. Vanurite puhul tuleks aga vaktsineerimist tõsiselt kaaluda.

Koronarokotteen toinen annos tuo enemmän sivuoireita, huomattiin rokotuksissa pidemmällä olevissa maissa – selitys on positiivinen

Oireet johtuvat siitä, että rokote toimii, muistuttaa suomalaisasiantuntija. Koronavirusrokotteen toinen, tehostava rokote saattaa aiheuttaa enemmän sivuoireita kuin ensimmäinen. Asia on havaittu esimerkiksi Israelissa, missä kansallinen rokotus on pidemmällä kuin ehkä missään muualla. Israelilainen Haaretz-sanomalehti (siirryt toiseen palveluun) (maksumuurin takana) kertoo, että monet Pfizerin koronavirusrokotteen tehosteannoksen saaneista ovat kertoneet useammista sivuoireista.

Kommentaarid
(Külastatud 2,982 korda, 1 külastust täna)