Eestlastest ehitajaid utsitatakse Soome jääma

Kuigi Soome piirab ööl vastu kolmapäeva, 27. jaanuari töörännet Eestist Soome, pole ehitusettevõtjad eriti hirmul, kuna eestlasi utsitatakse Soome jääma ja paljud jäävad.

Soome ehitusettevõtete liidu Rakennusteollisuus andmetel töötab Soomes 30 000-35 000 välismaalasest ehitajat ja enamus neist on Eestist. Neist omakorda valdav enamus töötab Helsingi piirkonna objektidel, vahendab Iltalehti.

Iga kolmas Helsingi piirkonna ehitaja on seega välismaalane, peamiselt eestlane. Ehitusettevõtete liidu juhataja asetäitja Kim Kaskiaro ütles, et välismaalt tulnud ehitajaid pole võimalik soomlastega asendada, sest neid lihtsalt pole. Seega on olukord samasugune kui läinud kevadel.

Ehitusettevõtted informeerisid kiiresti alltöövõtjaid, et tasub jääda Soome, kui pole just hädavajadust koju naasta. Enamus kavatseb Soome jääda. Ehk kõik need, kes praegu Soomes, need ka jäävad.

Pikk eemalolek perest valmistab paljudele peavalu. Samas selgus eelmisel kevadel, et välismaalastest töötajatel on Soomes hea sotsiaalne võrgustik ning nad kannavad teineteise eest hoolt.

Helsingi piirkonna objektidel on tuvastatud 6-20 koroonaga nakatumist, aga see pole just eriti suur arv, kui arvestada, et kokku töötab piirkonna objektidel ligi 100 000 inimest. Ehitusel pole nakatumisi rohkem kui muudes valdkondades.

Keskiaro ütles, et ehitustel nähakse palju vaeva, et nakatumisi oleks võimalikult vähe. Koos töötavaid inimesi hoitakse koos, nad saabuvad ühel ajal tööle ja lähevad koos puhkepausidele. Ohutusnõudeid osatakse ehitusel järgida, kuna tegemist on tolmuse ja ohtliku tööga, kus ka muidu tuleb ettevaatlik olla. Lisaks on ehitajatele väljastatud eri keeltes juhendid. Seda kõike on vaja teha, sest ehitusfirmad ei saa lubada massilisi haigestumisi ning hilinemisi objektide valmimisel.

Uudet rajoitukset iskevät Viron liikenteeseen, miten käy rakennusten työväen? “Suomalaisia ei ole”

Rakennusteollisuus RT: Joka kolmas pk-seudun rakentaja on ulkomaalainen. Hallituksen perjantaina linjaamat rajaliikenteen rajoitukset keskeyttävät myös rakennusalan työvoiman liikkumisen Suomeen. Rakennusteollisuus RT:n mukaan Suomessa on tällä hetkellä noin 30 000-35 000 ulkomaista rakentajaa, lähinnä virolaisia. Heistä valtaosa työskentelee pääkaupunkiseudun rakennuksilla. – Joka kolmas pk-seudulla oleva rakentaja on ulkomaalaistaustainen, Rakennusteollisuuden varatoimitusjohtaja Kim Kaskiaro sanoo.

Kommentaarid
(Külastatud 1,781 korda, 1 külastust täna)