ARVAMUS: Eestis ei osata hinnata Soomes tööl käivaid inimesi

Välisminister Urmas Reinsalu sotsiaalmeedia sissekande juures Soome töörände teemal on avaldatud kommetaar selle kohta, kuidas Eestis ei osata hinnata Soomes tööl käivaid inimesi.

Kommentaar on järgmine:

Nüüd on rumalatel eestlastel probleem kohe, kui pool aastat tagasi küsiti Swedpanga majandusanalüütikutelt, kas 20 000 Soomega seotud töötajat on Eestis majandusele probleem, siis kõik eitasid probleemi, ka valitsus noogutas kaasa ja ERR.

Tegelikult on eestlaste Soomes töötamine oluline osa väikse riigi väliskaubanduse bilansist, mis on kogu aeg olnud negatiivne ja nendele inimestel sotsiaaltoetusi pole maksta millegi eest. Riik peaks siin reageerima laenude külmutamisega ja maksehäirete külmutamisega, mitte midagi pole Eestis Corona ajal sellist tehtud. Eestis ei huvita ühtegi poliitikut, mis rahvas tegelikult teeb. See riik on nagu Nokia enne iPhone ilmingut, kus juhatus ei tundnud ühtegi ettevõtte operatiivjuhti, polnud telefoninumbritki.

Eesti poliitikud on aga väga-väga rumalad, rumalad inimesed on nad sinna valinud ja seetõttu ei suuda ka valitsus asju kunagi ennetada. Näite võib tuua kasvõi elektritootmise lõpetamisest, tuuleenergia täielikust ebaõnnestumisest. Valituse vastus on alati olnud 20 aastat, see pole meie mure, küll turg lahendab asja ära. Siin on aga rumal rahvas, kes ei oska asju ära lahendada.

Eestlane arvab alati, et tarkus tähendab koolis hindeid saada, esksameid hästi teha. Soomlane jällegi mõistab tarkuse alla palju laiemat mõistet, mis tähendab sotsiaalset taju, omavahel asjades kokku leppimist, tolerantsi, kogu eluga seotud probleemidele tähelepanu juhtmist ja nende arendamist.

TÕEPOOLEST EESTLASED EI OLNUD ÜLDSE AUSAD, NAD POLE SOOMLASE JAOKS AUSALT KÄITUNUD. Soome aususe ja alalhoiu piir on hoopis mujal, neid huvitab oma riik ja rahvas, eestlasi pole see kunagi huvitanud, meil käiakse mõisaajast, sotsialismi ülistamiseni (seda tegid eestlased) ja jõutud on turu- ja rahamajanduse ülistamiseni. Eestlane on nii rumal rahvas, et kui ütled siin mõnele loll või rumal, siis ta arvab, et seda küll teha ei tohiks, sellist asja õpetatakse siin koolides, et kõik on juba olemuselt targad. Lollusest arusaamine on parim viis tarkuseni jõuda ja kui keegi sellele tähelepanu suudab juhtida, siis on see parim. EESTIS AGA EI TOIMI SELLINE TAGASISIDE ÜLDSE, RAHVAST EI HUVITA RIIK JA ANTUD JUHUL IGNOREERITI JA ON SALAJA IGNOREERITUD EESTI RIIGI VÄLISTÖÖLISTE POOLE MILJARDIST EKSPORTI RAHALISET KOGU AEG.

Kohe räägitaks ukrainlastest ja teistest, aga mitte omadest. Samamoodi ei tohi eestlaste seas rääkida väliskaubanduse defitsiidist, see on tabu teema, sest majandus on ju väga heas korras ja me ei pea seda inimest välismaale orjatööle saatmisega paikama. Sellised vaikuskohti on Eestis sadu, kõik ütlevad, et nii lihtsalt on, inimesed tahavad raha ja siin pole midagi parata. Raha aga tähendab hetkel katastroofi, inimesed võivad surra, võib ka olla muid eluaegseid kahjustusi, mida veel ei teata. Palju eestlasi on nii rumalad, et nad üldse ei usu, et viirus olemas on, nende jaoks on see konspiratsiooniteooria, meil on suur osa eestlastest erinevate konspiratsioonide vallas.

Kommentaarid
(Külastatud 5,536 korda, 1 külastust täna)