Uuring: Soome Kela maksab migrantidele kaks korda enam toetusi kui Soomes sündinutele

Soome sotsiaalkindlustusamet Kela maksab migrantidele isikupõhiselt kaks korda enam toetusi kui Soomes sündinutele, selgub värskest uuringust.

Kela värske uuringu kohaselt saavad sisserändajad toimetulekut kindlustavaid toetusi keskmiselt kaks korda enam kui Soomes sündinud inimesed. Kela uuris, kui palju kasutavad Soome elama kolinud inimesed toetusi rohkem kui ülejäänud elanikkond, vahendab MTV.

Kela maksis 2018. aastal toimetulekut kindlustavaid sotsiaaltoetusi 2018. aastal kokku summas 10,7 miljardit eurot. Sellest 1,36 miljardit ehk 13 protsenti maksti migrantidele ja 9,32 miljardit ehk 87 protsenti Soomes sündinud inimestele.

Rahvaarvu arvestades maksti keskmiselt Soomes sündinud elaniku kohta toetusi 2243 eurot aastas ja migrandi kohta oli see summa 4676 eurot aastas. See tähendab, et migrantidele maksti keskmiselt kaks korda enam toetusi kui Soomes sündinutele.

Migrantide osakaal kõigub olenevalt toetustest. Näiteks garantiipensioni puhul on migrantide osakaal väljamaksetes 29 protsenti. Töötutoetustest maksti migrantidele 27 protsenti. Toimetulekutoetusest maksti migrantidele 20 protsenti ja eluasemetoetusest 14 protsenti.

Kui arvestada kokku töötutoetused, toimetulekutoetused ja eluasemetoetused, siis maksti Soomes sündinutele aastas keskmiselt 900 eurot, migrantidele aga 3300 eurot.

Migrandid saavad teistest rohkem eelkõige töötutoetusi, toimetulekutoetusi ja eluasemetoetusi. Uuringust selgust, et eluasemetoetust sai 34 protsenti migrantidest, töötutoetust 26 protsenti ja toimetulekutoetust 22 protsenti. Muust elanikkonnast sai eluasemetoetust 17 protsenti, töötutoetust 7 protsenti ja toimetulekutoetust 6 protsenti.

Kela märgib uuringus, et toetuste vajadust kasvatavad vähesem tööhõive ja madalam sissetulek. Lisaks toimetuleku kindlustamisele võimaldavad toetused veel õppida soome keelt ja end tööalaselt täiendada. Toetuste saamist soodustab migrantide noorem iga.

Kommentaarid
(Külastatud 2,403 korda, 1 külastust täna)