Uuring: MRR vaktsiin kaitseb raske koroona eest – Soomes saavad seda praegu kõik

Teadlased on püüdnud mõistatada, miks inimesed haigestuvad koroonasse nii erinevalt. Mõnedel pole mingeid haigusnähtusid, teised on raskes seisus haiglas.

Teada on see, et eakad inimesed, aga ka krooniliste kopsu-, südame- ja organismi vastupanuvõimet nõrgendavate haigustega patsiendid põevad koroonat raskemal kujul. Värskes uuringus tehti kindlaks, et haiguse raskusastet mõjutavad ka saadud vaktsiinid, vahendab Iltalehti.

Lastehaiguste ja immunoloogia professor Mika Rämet kirjutab blogisissekandes omandatud immuunsusest. See tähendab, et vaktsiinid võivad anda kaitse ka teiste haiguste vastu lisaks neile, mille vastu vaktsiinid on mõeldud. Näiteks on teada tuberkuloosi-vastase BCG-vaktsiini mõju seenhaiguste vastu.

Rämeti väitel on võimalik, et sügisel saadud gripi- või pneumokoki-vaktsiinid õpetavad immuunsüsteemi reageerima paremini ka teiste haigusetekitajate nagu koroonaviiruse vastu. Praegu uuritakse, kas BCG-vaktsiin aitab koroona vastu.

BCG-vaktsiin ei kuulu Soome vaktsiiniprogrammi. Vaktsiin on aga tasuta kättesaadav alla 7-aastastele lastele, kel on oht tuberkuloosi haigestuda.

Värskes USA uuringus vaadeldi MRR-vaktsiini mõju koroona vastu. See vaktsiin on mõeldud leetrite, mumpsi ja punetiste vastu. Uuringust tuli välja, et kõrgel mumpsi antikehade hulgal organismis on seos koroona leebete haigusnähtudega. Haiglaravi vajanud patsientidel oli aga organismis madal mumpsi antikehade tase.

Uuringus osales kokku 80 inimest. Neist 50 olid saanud MRR-vaktsiini. 30 olid saanud antikehad muul moel, näiteks haigusi läbi põdedes.

Uuringust tuli välja, et MRR-vaktsiin kaitseb koroona raske vormi eest. Uuring on siiski veel retsenseerimata.

MRR-vaktsiin kuulub Soome vaktsineerimisprogrammi ja selle on saanud kõik 1975. aastal või pärast seda sündinud kas siis koolis või nõuandlas. Lapsed saavad esimese annuse 12-18 kuu vanuselt ja teise 6-aastaselt.

Teadlased arvavadki nüüd, et MRR-vaktsiin on põhjus, miks lapsed haigestuvad koroonasse kergelt ja miks mõnes riigis nagu Soomes on väike suremus. Vaktsiin võib seletada ka seda, miks mõned nakkusega kokku puutunud inimesed ei haigestu. Lisaks võib vaktsiin seletada seda, miks pooled nakatunud inimesed põevad haigust ilma haigusnähtudeta.

MPR-rokote voi suojata vakavalta koronalta – nykyään kaikki saavat sen Suomessa

Yhdysvaltalaistutkimuksessa on löydetty yhteys MPR-rokotteen ja koronan oireiden välillä. Tutkijat ovat pyrkineet selvittämään, miksi ihmiset sairastavat koronan niin eri tavoin. Kun osa sairastaa taudin oireettomana, niin osa makaa sairaalahoidossa saman viruksen vuoksi. Tiedetään, että esimeriksi iäkkäät ja keuhkojen, sydämen tai elimistön vastustuskykyä heikentävät pitkäaikaissairaudet voivat lisätä riskiä vakavalle koronavirusinfektiolle.

Kommentaarid
(Külastatud 1,485 korda, 1 külastust täna)