Uue, 2021. aasta algul kerkivad Soomes mitmed maksud

Peatselt algava, 2021. aasta algul kerkivad Soomes mitmed maksud. Kerkivad nii küttekulud, kohalik maks kui riiklik tulumaks.

Eluasemelaenuvõtjate kulud tõusevad, kuna laenude intressisoodustus väheneb. Järgmise aasta intressist läheb soodustuse alla 10 protsenti, käesoleva aasta number on 15 protsenti. Eluasemelaenude intressisoodustus kaob 2023. aastal, vahendab Taloussanomat.

Intressisoodustusest saadav kasu on siiski üsna väike. Kui eluasemelaenu suurus on 120 000 eurot ja intress on 0,8 protsenti, siis on intressi suurus aastas 960 eurot. Sellisel juhul langeb soodustuse suuruse tänavuse 43 euro pealt järgmisel aastal 29 euroni.

Järgmise, 2021. aasta algul tõuseb kütteõli maksustamine. Aastas kogutakse rohkem kokku 105 miljonit eurot. Näiteks 2200 liitrise aastase kütteõli tarbimise juures kasvab kulu 74 euro võrra aastas. Kaugküttel eramaja küttekulu tõuseb hinnanguliselt 38 euro võrra.

Tervisekindlustuse päevaraha maks suureneb 0,18 protsendipunkti ja töötuskindlustusmakse 0,15 protsendipunkti võrra. Tööpensioni kindlustusmaksed ja tervisekindlustuse raviosa maksed jäävad muutumatuks.

Paljudes kohtades tõuseb kohalik maks. Kokku tõstab kohalikku maksu 39 omavalitsust, mis tõstab kohalikku maksu keskmiselt 0,06 protsendipunkti võrra. Käibemaks ei muutu.

Arvestuslikult tõuseb Soomes järgmisel aasta kõigi palgatöötajate maksukoormus. 1250 eurot kuus bruto teenivate inimeste maksukoormus kerkib 0,4 protsendipunkti ehk 5 euro võrra kuus.

Aastas tõuseb 42 000-eurose aastatuluga isiku maksukoormus 0,3 protsendipunkti võrra ehk ligi 130 eurot.

Kokku on keskmise sissetulekuga ja eluasemelaenu võtnud inimese maksud aastas 150-200 eurot kõrgemad kui tänavu. Selle sisse pole arvestatud alkoholi- ja tubakaaktsiisi tõusu, mis kergitab 0,3-liitrise purgi õlle hinda 3 senti ja suitsupaki hinda ligi 45 senti.

Näin verosi nousevat vuodenvaihteen jälkeen – asuntovelallista rokotetaan monesta suunnasta

Ensi vuoden veronkorotukset nostavat muun muassa lämmityskustannuksia ja tuloveroa. Uusi vuosi tuo tullessaan muutoksia verotukseen muun muassa lämmityskustannusten, kunnallisverojen ja tuloverotuksen muodossa. Asuntovelallisen kustannukset nousevat, sillä asuntolainan korkovähennystä lasketaan edelleen. Ensi vuonna asuntolainan koroista vähennyskelpoista on 10 prosenttia, kun tänä vuonna luku on 15 prosenttia. Asuntolainan korkovähennys poistuu kokonaan vuonna 2023.

Kommentaarid
(Külastatud 5,133 korda, 1 külastust täna)