Üle 800 aasta on taevas näha taas Petlemma tähte – Jupiter ja Saturn on kohakuti

Jupiter ja Saturn on taevas liikumas teineteisele lähemale alates suvest ja talvisel pööripäeval 21. detsembril on nad täiesti kohakuti. Seda nähtust kutsutakse Petlemma täheks ja see on taevas nähtav taas üle 800 aasta.

Kui tähed on kohakuti, siis paistavad nad eriti eredalt. Tähti on võimalik näha selge ilma korral vahetult peale päikse loojumist. Soomes on esmaspäeval, 21. detsembril ilm pilvine, aga Eestis on selge. Nähtust on võimalik näha palja silmaga madalal horisondi kohal lõunataevas.

Saksa astronoom Johannes Kepler pakkus 1614. aastal välja, et Piibliloos kirjeldatud nn Petlemma täht võis olla nähtus, kus Jupiter ja saturn olid kohakuti. Viimati juhtus see 800 aastat tagasi 13. sajandil. Tähed olid juhatanud kolme tarka meest Jeesuse beebiga kohtuma.

On pakutud, et need „kolm tarka” võisid olla Jupiter, Veenus ja Saturn, mis kõik kattusid. Tänavusel aastal koos teiste planeetidega Veenust ei näe, vahendab Daily Mail.

Järgmine kord on Jupiter ja Saturn taevas lähestikku alles 15. märtsil 2080. aastal ehk 60 aasta pärast. Siis on planeedid kõrgemal taevas ja neid on paremini näha. Pärast seda on järgmine kord, kui planeedid on kohakuti alles aastal 2400.

How you can see the first alignment Jupiter and Saturn in 800 YEARS

Jupiter and Saturn have been gradually getting closer since the start of summer And on December 21, the planets will appear to virtually overlap in the sky Beaming bright light it will cause leads many to liken it to the Star of Bethlehem Jupiter and Saturn are set to align over Britain’s skies for the first time in 800 years in a phenomenon dubbed the ‘Star of Bethlehem’.

Kommentaarid
(Külastatud 1,094 korda, 1 külastust täna)