Täna pilgud taevasse – Jupiter ja Saturn olid viimati nii lähestikku aastal 1623

Päiksesüsteemi suurimad planeedid Jupiter ja Saturn on täna esmaspäeval, 21. detsembril maalt vaadates ühel joonel.

Jupiter möödub taevas Saturnist keskmiselt 19,9 aasta tagant, aga tänavu on erakordne aeg seepoolest, et planeedid on peaaegu ühel joonel. Viimati olid planeedid Maalt vaadates teineteisele nii lähedal 1623. aastal. Järgmine kord on neid sarnaselt näha alles 2080. aastal, edastab Soome astronoomiaühendus Ursa.

Planeete on võimalik täna näha palja silmaga. Jupiter on eredam ja Saturn on kohe selle taga. Planeete on lihtne eristada, kuna samas kohas pole muid eredaid tähti.

Planeetide nähtavus sõltub ilmast. Kui taevas on pilvine, siis pole neid näha. Kui aga ilm lubab, võib planeete näha peale päikseloojangut alates kella 16-st lõunataevas. Soomes näeb planeete Oulust lõuna pool.

Jupiter ja Saturnus kohtaavat taivaalla 21.12.

14.12.2020 Aurinkokunnan suurimmat planeetat, Jupiter ja Saturnus, ovat taivaalla lähimmillään toisiaan maanantaina 21.12. Jupiter ohittaa Saturnuksen taivaalla keskimäärin 19,9 vuoden välein, mutta tällä kertaa kaksikko näyttää liki sulautuvan yhteen. Edellisen kerran Jupiter ja Saturnus olivat näin lähekkäin taivaalla 1623, ja seuraavan kerran ne näkyvät näin tiiviisti vuonna 2080.

Kommentaarid
(Külastatud 698 korda, 1 külastust täna)