Suomalaisten ja virolaisten urheiluseurojen yhteistyö

Kuten tiedämme, Helsingistä lautalla Tallinnaan ei aikaa mene kuin pari tuntia. Monesta Suomen kaupungista on Helsinkiin huomattavastikin pidempi matka. Vuosien varrella onkin herännyt eri urheilulajeissa mahdollisuus Tallinnassa pelattaviin otteluihin tai jopa tallinnalaiseen joukkueen suomalaisissa sarjoissa. Tallinna on kuitenkin suurehko kaupunki ja markkina-alue kiinnostaa suomalaisia palloilusarjoja. Tässä artikkelissa tutkimme asian uhkia ja mahdollisuuksia sekä luomme katsauksen aikaisempiin yrityksiin asian tiimoilta.

Mitä hyötyjä virolaisesta joukkueesta Suomen sarjoissa on?

Suurimpana hyötynä on markkinoiden laajentuminen. Tallinnassa asuu yli 450 000 ihmistä ja kaikkiaan Virossa on yli 1,3 miljoonaa asukasta. Mikäli näitä ihmisiä saadaan kiinnostumaan suomalaisesta palloilusarjasta, niin sen markkinaosuus suurenee huomattavasti. Tämän lisäksi uuden ja eksoottisen vastustajan lasketaan houkuttelevan myös suomalaisten joukkueiden kotipeleissä katsojia keskimääräistä vastustajaa enemmän. Kiinnostuksen nousu näkyisi aivan kaikessa, sponsoreiden määrä kasvaisi, pelikohteet https://www.mrgreen.com/fi/ -sivustolla saisivat enemmän liikevaihtoa, mahdolliset tv-tulot olisi neuvoteltavissa suuremmiksi ja niin edelleen.

Mitä haittoja virolaisesta joukkueesta Suomen sarjoissa on?

Suurin ongelma on tietenkin maantieteellinen. Vaikka lautalla kulkeekin nopeasti, on valtakunnan rajojen ylittämisessä sinänsä ongelmia, jotka vievät ylimääräistä aikaa ja aiheuttavat ylimääräistä vaivaa. Tähän on viritelty ratkaisuna muun muassa sitä, että virolainen joukkue pelaisi pelkästään vieraspelejä, jolloin tosin suuri osa hyödyistä katoaa. Miten Virossa otettaisiin sellainen virolaisjoukkue omaksi, joka ei kuitenkaan pelaisi Virossa. Toinen suunnitelmissa usein käytetty ratkaisu on, että virolainen joukkue ei pelaisi sarjasta kuin osan. Eli esimerkiksi muiden pelatessa nelinkertaisen sarjan, virolainen joukkue kohtaisikin kaikki joukkueet vain kahdesti. 

Tässä tietenkin ongelmaksi muodostuu sarjasijoituksen määrittäminen, eri ehdotuksissa on vaihtoehtoina ollut, että virolainen joukkue ei osallistu ollenkaan pudotuspeleihin, sillä on taattu pudotuspelipaikka viimeisenä pudotuspeleihin sijoitettuna tai että sijoitus katsotaan pistekeskiarvon perusteella. Kaikissa ratkaisuissa on kuitenkin ongelmia.

Jos virolainen joukkue ei osallistu ollenkaan pudotuspeleihin, niin periaatteessa kaikki sen ottelut sille itselleen ovat näytösotteluja. Vastustaja toki pelaa niissä sarjapisteissä, mutta sitoutuminen peleihin virolaisessa joukkueessa ei välttämättä olisi priimaluokkaa. Hiukan sama ongelma on taatussa pudotuspelipaikassa, sarjapisteillä ei ole merkitystä, kun sijoitus on jo varma. Tämä vaikuttaa väkisinkin motivaatioon. Jos taas sijoitus ratkaistaan pistekeskiarvon perusteella, niin ensinnäkin sarjataulukko näyttää hyvin sekavalta, koska muilla on eri määrä otteluita pelattuna ja toisekseen monien mielestä virolaisjoukkue saa epäreilun edun, kun sen täytyy pelata sarjakaudella harvemmin, kuin muiden. Useissa lajeissa myös kilpaillaan nimenomaan Suomen mestaruudesta, joten virolaisen joukkueen osallistuminen kilpailuun saattaa nostaa kulmakarvoja tähän liittyen.

Jääkiekkojoukkue Mestikseen?

2000-luvun alkupuolella suunnitelmat virolaisesta joukkueesta Suomen jääkiekkoilun toiseksi ylimmällä sarjatasolla olivat jo niin pitkällä, että Tallinna Golden Lionsin esiintyminen sarjassa julkistettiin virallisesti toukokuussa 2003. Sen oli tarkoitus pelata 23 ottelua ja aloittaa pudotuspelit otteluiden tuloksista riippumatta 10. sijalta ja joukkue värväsi pelaajiston tätä silmällä pitäen. Juuri kauden alla syyskuussa seura kuitenkin vetäytyi sarjasta, mutta sen oli tarkoituksena pyrkiä seuraavaksi kaudeksi mukaan. Hanke haudattiin kauden aikana kokonaan kaikessa hiljaisuudessa. 

Paljon myöhemmin jääkiekon SM-liigajoukkueet ovat ryhtyneet pelaamaan vuosittain yhtenä päivänä kaudesta Tallinnassa. Aluksi siellä pelattiin vain yksi ottelu, mutta viimeisinä vuosina ollaan laajennettu Tallinna-vierailu kahteen otteluun. Erityisesti joka vuosi yhtenä joukkueena mukana ollut Lahden Pelicans on kunnostautunut projektissa.

Tallinnalainen joukkue käsipallon SM-sarjaan

Vuonna 2020 Tallinnan joukkue HC Tallinn liittyi mukaan käsipallon SM-sarjaan. Se pelaa runkosarjassa kuten muutkin, kaksinkertaisen sarjan, mutta ei osallistu pudotuspeleihin lainkaan, vaan pudotuspeleissä halutaan ratkaista Suomen mestaruus kansallisesti. Tarkoitus on jatkaa tulevinakin vuosina järjestelyä.

Kommentaarid
(Külastatud 272 korda, 1 külastust täna)