Soomes tähistatakse täna iseseisvuspäeva, sel puhul pannakse aknale põlema kaks küünalt – kas tead, millest see tuleb?

Soomes tähistatakse täna pühapäeval, 6. detsembril iseseisvuspäeva. Sel päeval põletatakse aknal kahte küünalt.

Sel küünalde traditsioonil on mitmeid seletusi. Rootsi valitsemisajal tähistas küünalde põletamine kuningakoja tähtpäeva või külaskäiku.

Venestamispoliitika rõhumise aastatel põletati küünlaid protestiks rahvaluuletaja Runebergi päeval 5. veebruaril. 1919. aasta sügisel kinnistus iseseisvuspäevaks 6. detsember ja sel päeval hakati ka küünlaid põletama, vahendab MTV.

Alates 1927. aastast soovitatakse küünlaid põletada õhtul kella 18-st kuni 21-ni. Samas seda keegi ei kontrolli, millal küünlaid täpselt põletatakse. Tegemist on tavaga, mida võib järgida, aga võib ka mitte teha. Kusagil pole seda täpsemalt määratletud.

Küünlad ei pea olema ka sini-valged, kuigi iseseisvuspäeva paiku müüakse just selle värvikombinatsiooniga küünlaid.

Küünalde arvu pole samuti kusagil määratletud. Kahte küünalt seostatakse kodu ja isamaaga. Või turvalise majutuskohaga, kui sõduriks värvatud rändasid Rootsi kaudu Saksamaale. Kaks küünalt sobivad hästi vana tüüpi akendele.

Kommentaarid
(Külastatud 1,273 korda, 1 külastust täna)