Soomes on hüppeliselt kasvanud süüfilisega nakatumine – millest see tuleb?

Pea kõik suguhaigused võivad tekitada suu limaskestadel haavandeid. Neid võivad põhjustada herpes, kondüloomid, tripper, süüfilis ja klamüüdia.

HIV ja B-hepatiit võivad samuti edasi kanduda suu limaskestade kaudu ja põhjustada vaevusi suus. Nakatumine eeldab kaitsmata suuseksi. Haigus võib kanduda nii suguelunditelt suhu kui suust suguelunditele.

See tähendab, et haigus võib kulgeda suus, ja mitte üldse suguelunditel. Üks suuhädade põhjustajatest on süüfilis, mis on Euroopa Liidus kolmas enim levinud suguhaigus klamüüdia ja tripperi järel. Süüfilise juhtumid on sagenenud üle maailma, ja samuti Soomes, vahendab Duodecim.

Euroopas on süüfilise juhtumid sagenenud alates 2010. aastast. Soomes oli eelmisel, 2019. aastal 244 juhtu, mida on 30 protsenti enam kui eelneval aastal.

Enamus süüfilisega nakatumisi tuvastatakse meestel ja need on seotud meestevahelise seksiga. Neil on ka suus esinevad muutused tavalisemad. Nakatumised on kasvanud ka heteroseksi puhul.

Viimastel aastatel on lisaks süüfilisele kasvanud ka tripperiga nakatumine. Probleem on selles, et kui haigus kulgeb suus ja tavapäraseid vaevusi pole, siis on seda raske avastada. Tavaliselt saadakse nakkus ilma haigusnähtudeta inimeselt, kes poole ise teadlik, et põeb suguhaigust.

Tavaliselt ei avaldu suguhaiguste tunnused kohe, vaid pärast eri pikkusega peiteperioodi. Näiteks suu limaskestadel olevat süüfilist on raske tuvastada isegi arstil. Haigus võib aga suus läbi teha kõik etapid. Süüfilise esimesed haigusnähud võivad suus olla täiesti valutu, kõvade äärtega haavandina. Enamasti asub see huulel, keelel või mandlitel. Tavaliselt paistetavad üles lümfisõlmed lõua all ja kaelal. Haavand paraneb iseenesest 3-7 nädala jooksul.

Kui süüfilist ei ravita, areneb see edasi varjatud staadiumisse, kuni mõne kuu möödudes aktiviseerub uuesti. Siis võivad suu limaskestale ilmuda valged laigud, haavandid või tüükalaadsed moodustised.

Ravimata süüfilis areneb 1-2 aasta jooksul alates nakatumisest latentsesse staadiumisse. See võib mõne aasta või aastakümne möödudes taas aktiviseeruda ning põhjustada muutusi kesknärvisüsteemis või südames.

Gonokokibakteri poolt põhjustatud tripper võib olla suus täiesti nähtudeta. See võib tekitada aga suu limaskestale haavandeid. Esineda võib kipitus suus, kurguvalu või lümfisõlmede paistetus. Mandlitele võib koguneda katt.

Klamüüdiat esineb teistest suguhaigustest harvemini suus ja neelus, kuna klamüüdiabakter paljuneb halvasti suu limaskestadel. Kergeid vaevusi võib siiski esineda. Need võivad olla kurgu punetus või lümfisõlmede paistetus.

Suus esinevaid haavandeid põhjustab tavaliselt herpes ehk viiruse Herpes simplex 1 poolt põhjustatud põletik. HSV-1 põhjustab enamasti huulel esinevat huuleherpest ja HSV-2 suguelundite herpest. HSV-1 võib aga suuseksi kaudu kanduda ka suguelunditele ning HSV-2 võib kanduda huultele.

Pooled nakatumistest toimuvad ilma haigusnähtudeta partneri kaudu. Papilloomviiruse (HPV) põhjustatud kondüloomid vahelduvad. Kondüloomid ehk genitaaltüükad võivad esineda täiesti vaevusteta nii suu limaskestadel, kehal kui suguelundite limaskestadel. Samas võib see esineda suu limaskestadel nagu lillkapsas. HPV on peamine neelu- ja keelevähi põhjustaja.

No Title

No Description

Kommentaarid
(Külastatud 1,727 korda, 1 külastust täna)