Soomes levis uudis, et koroonavaktsiin on juba Soome jõudnud, aga see info lükati ümber

Soomes levis täna kolmapäeval, 16. detsembril uudis, et Pfizeri koroonavaktsiin on juba Soome jõudnud, aga see info lükati ümber.

Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonna HUS diagnostikajuht Lasse Lehtonen ütles täna päeval, et Soome on jõudnud juba arvestatav kogus firmade Pfizer ja BioNTech koroonavaktsiini, mis ootab müügiluba HUS-i apteegis. Hiljem aga lükati see info ümber väitega, et selline asi oleks ebaseaduslik, vahendab Yle.

Koroonavaktsiini tellimused käivad Soome terviseameti kaudu ning terviseameti ravimihulgimüügi juht Toni Relander ütles, et vaktsiini veel Soome jõudnud pole. Ta oli asja Pfizerist ja HUS-i apteegist üle kontrollinud.

Pfizer andis teada, et Soome jaoks mõeldud COVID-19 vaktsiinid ootavad müügiluba Puursi vaktsiinitehases Belgias.

Terviseameti andmetel tohib vaktsiinid alles siis Soome tuua, kui neile on antud Euroopa ravimiameti EMA poolt ametlik müügiluba. Amet arutab müügiloa andmist esmaspäeval, 21. detsembril.

Kui Soome oleks tahetud tuua vaktsiini enne 21. detsembrit, oleks pidanud selle jaoks taotlema eriloa. Siis oleks pidanud taotlema luba Suurbritanniasse läinud partiide kohta, aga see oleks ennekuulamatu, ütles Relander.

HUS-i apteegi juht Kerstin Carlsson ütles, et ilmselt oli Lehtoneni jutt mingi arusaamatus. Carlsson ütles, et neil pole veel ühtegi koroonavaktsiini, isegi mitte näidist.

Lehtonen tunnistas hiljem, et tegemist oli tõesti arusaamatusega. Ta tõlgendas hommikusel koosolekul arutusel olnud juttu valesti. Ta arvas, et jutt käis juba Soome toodud vaktsiinidest, aga tegelikkuses räägiti tulevikus Soome toodavatest vaktsiinidest.

Oikaisu 16.12. uutiseen: THL, Pfizer ja HUS Apteekki kiistävät ensimmäisten rokotteiden maahan saapumisen

Lääkeyhtiön mukaan Suomen rokotteet odottavat myyntilupaa tällä hetkellä Belgiassa. THL, Pfizer ja HUS Apteekki kiistävät, että ensimmäiset koronarokotteet olisivat jo saapuneet Suomeen. HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen kertoi aiemmin Ylelle, että Suomeen olisi jo saapunut merkittävä määrä Pfizer Biontechin rokotetta, joka odottaa myyntilupaa HUS Apteekissa. – Se olisi peräti laitonta.

Kommentaarid
(Külastatud 135 korda, 1 külastust täna)