Soomes karmistatakse mitmes maakonnas toitlustusasutuste piiranguid

Epideemia ulatusliku leviku faasis Kanta-Häme, Päijät-Häme, Kymenlaakso ja Põhja-Pohjanmaa maakondades asuvad toitlustusettevõtted peavad järgima alates 5. detsembrist Uusimaal juba kehtivaid piiranguid. Regulatsioon karmistub ka nakatumiste arvu kiire kasvu faasis olevates piirkondades. Uus valitsuse määrus jõustub selle kohta 5. detsembril kell 00.00.

Määrus kehtib kuni 15.12.2020, pärast seda reguleerib piiranguid uus määrus.

Toitlustusasutuste piiranguid kehtestatakse alati määrusega

Toitlustusasutuste piiranguid kehtestab alati valitsus, mis annab piirangute kohta välja määruse. Määruses sätestatud piirangud põhinevad koroonaviiruse epideemia levikul, sõltuvalt piirkonna epideemiaolukorrast. Üldhinnangu põhjal määravad epideemiaolukorra (algtase, kiire nakatumiste arvu kasvu faas ja ulatusliku leviku faas) kindlaks piirkondlikud koostöögrupid ning terviseamet.

Piirangud on määruses jagatud kolme gruppi, sõltuvalt sellest, kas maakond on epideemia algtasemel, kiire nakatumiste arvu kasvu faasis või ulatusliku leviku faasis. Erinevate etappide suhtes kehtivaid piiranguid ei ole määruses muudetud, kuid uus määrus on paigutanud maakonnad nendesse gruppidesse vastavalt piirkondlikule epideemia olukorrale.

Ulatusliku leviku faasis on karmimad piirangud

Uusimaa, Kanta-Häme, Päijät-Häme, Kymenlaakso ja Põhja-Pohjanmaa toitlustusettevõtted võivad olla avatud kuni kella 23-ni ning uksed võivad nad uuesti avada hiljemalt kell 5. Toitlustusettevõtete piirangud ei kehti tanklate juures olevatele söögikohtadele.

Nendes maakondades lõpeb kõigis söögikohtades alkoholi müük kell 22. Toidurestoranides saab kasutada maksimaalselt 75 protsenti klientide kohtadest.

Ulatusliku leviku faasis on söögikohtade piirangud sama ranged, kui parlamendi kinnitatud nakkushaiguste seadus lubab.

Nakatumiste arvu kiire kasvu faasis on piirangud rangemad kui baastasemel

Kiire kasvu faasis Edela-Soome, Pirkanmaa, Pohjanmaa, Satakunta, Lõuna-Karjala, Kesk-Soome, Lõuna-Pohjanmaa, Kesk-Pohjanmaa ja Kainuu maakondades on alkoholi müük lubatud kõigis toitlustusettevõtetes ajavahemikus 7–22. Söögikohad, kus põhitegevus on alkoholi müük, tohivad olla avatud kell 24–23 ja kasutusel tohib olla maksimaalselt pool kliendikohtadest. Muud söögikohad võivad olla avatud kell 01-24 ja kasutada võib 75 protsenti kohtadest.

Põhja-Savo, Lõuna-Savo, Põhja-Karjala, Lapimaa ja Ahvenamaa maakondades pole endiselt toitlustusettevõtete kliendikohtadele piiranguid. Kõigis toitlustusasutustes on lubatud alkoholi serveerida kella 7–24. Restoran, kus põhitegevus on alkoholi müük, võib olla avatud kella 2–1. Ülejäänud restoranide lahtiolekuajad pole piiratud.

Piirangute eesmärk on vähendada nakatumiste ohtu

Sõltuvalt piirkonna epideemia olukorrast on kehtestatud piirangute eesmärk vähendada inimeste sotsiaalset kontakti eri piirkondades ja olukordades, kus on leitud, et koronaviiruse haigus levib.

Toitlustusasutuste piirangud on sätestatud nakkushaiguste seaduse paragrahvis 58 a, mis kehtib kuni 28. veebruarini 2021. Täpsemad piirangud on sätestatud valitsuse määruses. Need näevad ette toitlustusettevõtete alkoholi müügi ja lahtiolekuaegade piiramise maakondade ja söögikohtade tüüpide kaupa.

Alates 1. juunist 2020 on kõik toitlustust puudutavad piirangud sätestatud määrusega. Seda tehakse seniajani. Sotsiaal- ja terviseministeerium teavitab määruse vastuvõtmisest iga kord eraldi.

Kommentaarid
(Külastatud 541 korda, 1 külastust täna)