Soome politseinikke kahtlustatakse kliimasõdalaste peal vägivalla kasutamises

Oktoobri algul Helsingis kliimasõdalaste meelavaldust laiali ajamas käinud Soome politseinikke kahtlustatakse meeleavaldajate peal kasutatud vägivallas.

Politseinikke kahtlustatakse OC-gaasi ehk pipragaasi kasutamises meeleavaldajate laialiajamiseks. Meeleavaldajad olid sulgenud Helsingi kesklinnas Kaisaniemenkatu tänava ja keeldusid allumast politsei antud korraldustele, vahendab Iltalehti.

Eeluurimisel uuritakse seda, kas gaasi kasutamine oli õigustatud. Praegu käivad politseinike ülekuulamised. Ülekuulatavate hulgas on nii kahtlusalused kui kannatanud. Süüdistus võidakse esitada nii ametiseisundi kuritarvitamises kui vägivallas.

Pipragaas tekitab inimestel silmade kipitust või iiveldust. Siseminister Maria Ohisalole saadetud selgituses väitis politsei, et kasutatud meetmed olid õigustatud. Gaasi kasutamist kaaluti eelnevalt ning otsuse tegi operatsiooni juht. Gaasi kasutati vaid osa meeleavaldajate peal.

Politsei tegevus sai palju kriitikat ning märgiti, et parem lahendus oleks olnud meeleavaldajate tõstmine bussi.

Kliimasõdalased avaldasid viimati Helsingis meelt novembrikuus. Nad said loa sulgeda Mariankatu tänav ning lahkusid sealt ilma politseiga konflikti minemata.

Kommentaarid
(Külastatud 243 korda, 1 külastust täna)