Soome mees oli juba paranemas koroonast, aga siis tuli haigus suure hooga tagasi

Tampere mees Mikko mõtles kuu aega tagasi, et tema saadud haigus ei saa olla koroona, kuna Pirkanmaal oli haigus väga vähe levinud. Tal esinesid siiski koroonale tüüpilised haigusnähud.

Alguses olid külmavärinad ja väsimus, nina oli tatine. Varsti pärast seda lisandusid lihasvalud, mille tõttu arvas mees algul, et on oma selga vigastanud, vahendab Iltalehti.

Mees arvas, et seljavalu kiirgas ka jalgadesse, seetõttu oli istumine, kõndimine ja vahepeal ka lamamine raske. Ta registreeris end koroonatesti tegema kohe järgmisel päeval. Pärast haigusnähtusid alustas mees omaalgatuslikku karantiini.

Haigushood vaheldusid haiguse ajal päeviti ja isegi päeva sees. Esimesel nädalal jaksas mees kõndida veel paar kilomeetrit. Ta üritas nõnda oma tegutsemisvõimet säilitada. Nädala lõpus läks juba palju paremaks ja ta arvas juba, et on tervenenud. Siis aga algasid haigusnähud uuesti. Olukord oli nii hull, et teise nädala esimesed neli päeva tuli veeta voodis.

Mehel oli olnud kogu aeg iiveldus, aga see läks üha hullemaks. Söögiisu polnud ja kõik tuli vedelalt välja. Enesetunne oli nõrk ja jõuetu. Hullematel päevadel oli mees täiesti tegutsemisvõimetu. Ka lõhna- ja maitsemeel kadusid, kõik maitses halb.

Teisel nädalal tundis Mikko, et oli õhupuudus. Isegi mõnest trepiastmest kõndimine võttis hingeldama. Siis hakkas mees mõtlema, kas peaks minema haiglasse. Ta sai aru, et see pole mingi tavaline gripp.

Kokku oli Mikko haige kaks nädalat. Paranemine algas vähehaaval nii, et iga päev oli eelmisest veidi parem. Nüüd tunneb mees end tervena. Lõhna- ja maitsemeel on tagasi.

Mees tunnistab, et saab nüüd isegi kohvi juua, haigena olles maitses see jube. Mees sai õnneks koroonatesti tulemuse teada kohe peale testi tegemist. Siis helistati veel üle ja küsiti, kuidas on tervis. See andis teatud turvatunde. Mees mõtles, et õnneks on Soomes tasemel arstibi.

Mikko pole veel teada saanud, kust ta nakkuse sai. Keegi teine tema perest ei haigestunud, kuigi pere oli olnud kogu aeg koos, lapsed olid karantiini ajal distantsõppel. Mees ei teadnud kedagi, kes oleks olnud samal ajal haige. Tõenäoliselt tuli nakatumine mõnest avalikust kohast.

Mees kirjeldas oma nakatumist ka sotsiaalmeedias, kuna ta märkas, et haigust alahinnatakse. On olnud märgata, et inimesed on pärast rahulikku suve muutunud ükskõikseks. Tundus, et sügisel hakkavad inimesed ohtusid unustama. Mees tahtis teistele teada anda, et haigus võib olla ohtlik kellele iganes, isegi heas seisus tervele inimesele.

Mikko oli ise käinud maratoni jooksmas, viimati oktoobrikuus. Vaktsiini tulekusse suhtub mees pooldavalt. Ta laseb end vaktsineerida kohe, kui see on võimalik. COVID-19 läbipõdemisel saadud immuunsuse kestuse kohta pole palju infot, Soomeski on juhtumeid, kus koroonat juba põdenud on uuesti haigestunud.

Mees tunnistab, et ei taha enam uuesti haigestuda. Vaktsineerimisega saadav karjaimmuunsus on oluline haiguse leviku piiramise seisukohalt. Siis saab tõenäoliselt vabamalt liikuda, veeta koos teistega aega ja minna reisima.

Mikko luuli jo parantuneensa koronasta, mutta sitten oireet alkoivat pahentua: “Kaikki tuli vetenä pihalle”

Mikko Aaltosen olo koheni viikon sairastamisen jälkeen, kunnes pahentuneet oireet veivät hänet petipotilaaksi. Voinnin sahaaminen on infektiolääkärin mukaan tavallista. – Ei voi olla koronaa. Pirkanmaalla todennäköisyys sairastua on niin pieni, ajatteli tamperelainen Mikko Aaltonen reilu kuukausi sitten, kun hän alkoi saada koronaviruksen aiheuttamia oireita. Alkuun vilunväreet ja väsymys vaivasivat, nenäkin vuoti.

Kommentaarid
(Külastatud 817 korda, 1 külastust täna)