Soome lennufirma Finnair on jätkuvalt raskustes, valitsus valmis raha sisse pumpama

Põhiosas Soome riigile kuuluv lennufirma Finnair on jätkuvalt raskustes, kuna lennuliikluse taastumine koroonakriisist ei ole suve jooksul realiseerunud ootuspäraselt, mis on mõjutanud eelkõige Soome transpordi olukorda. Näiteks on Finnairi võimsusest endiselt kasutusel vaid umbes kümme protsenti ning ettevõtte tegevus on kahjumlik. Reisipiirangute ja pandeemia tõttu on ettevõte kandnud ja kannab märkimisväärseid kahjusid.

Valitsus on alustanud finantseerimiskava ettevalmistamist Finnairi toetamiseks. Võimalik riiklik rahastamiskava on maksimaalselt 400 miljonit eurot, mis jäi kasutamata kevadel parlamendi eraldatud 700 miljoni euro suurusest eraldisest. Raha antakse hübriidlaenu vormis, mis tugevdab ettevõtte omakapitali. Lõpliku otsuse võimaliku rahastamiskava kohta teeb valitsus istungil. Riigieelarvest pole uusi vahendeid vaja taotleda.

„Riik on pühendunud tegutsema Finnairis vastutustundliku ankuromanikuna. Soome geograafiline asukoht on keeruline ja seega ei saa me hakkama ilma hästitoimivate lennuühendusteta. Lennuliikluse tähtsus Soome jaoks on suur nii ettevõtluse kui ka vaba aja veetmise jaoks nii riigisiseselt kui ka rahvusvaheliselt. Finnairi pakutavad ühendused on olulised maakondade ja piirkondade elujõulisuse, turismi ja eksporditööstuse jaoks,” ütleb Euroopa asjade ja riigiettevõtete minister Tytti Tuppurainen.

Kevadel toetas riik juba Finnairi, osaledes ettevõtte korraldatud aktsiaemissioonis ja andes ettevõtte võetud tööpensionilaenule 90-protsendilise garantii.

Valitsus on teinud omandipoliitikas põhimõttelise otsuse, et iga riigiettevõtte põhiväärtus peab olema ettevõtluse-alane ja sotsiaalne vastutus ning ettevõtted peavad arvestama ka oma tegevuse sotsiaalse, piirkondliku ja keskkonnamõjuga.

„Osana muust ettevõtte juhtimistööst nõuan Finnairilt vastavalt vastutusprogrammile heitmete vähendamist. Asja jälgitakse ja toimub hea valitsemistava kohane aktiivne dialoog,” rõhutab minister Tuppurainen.

Märtsis avaldas Finnair ambitsioonika vastutusprogrammi, mille põhjal kavatseb ettevõte 2025. aasta lõpuks vähendada oma netoheitmeid 2019. aasta tasemest poole võrra ja saavutada hiljemalt 2045. aastaks süsinikuneutraalsuse.

Tulevane rahastamiskord nõuab Euroopa Komisjoni konkurentsiasutuse heakskiitu vastavalt Euroopa Liidu riigiabi eeskirjadele. Finnair on riigile strateegilist huvi pakkuv ettevõte, millel on lennuliikluse klastri ja lennuühendustega seotud märkimisväärsed positiivsed mõjud.

Kommentaarid
(Külastatud 154 korda, 1 külastust täna)