Soome isa mõisteti enam kui 8 aastaks vangi 4-kuuse tütre tapmise eest

Juhtum oli Soome edelaosas Oripää vallas 2020. aasta maikuus. Ohver oli mehe oma tütar.

Meest süüdistati lisaks tapmisele veel vägivallas ja relvakuritegudes. Karistus kõige eest kokku oli 8 aastat ja 6 kuud vanglat. Relvakuriteod polnud seotud lapse tapmisega, vahendab Iltalehti.

Kohtumenetlus toimus novembrikuus ilma publikuta. Kohtutoimik ja otsus on salastatud.

Mees tunnistas end kohtus süüdi lapse peal vägivalla kasutamises ja surma põhjustamises. Mees oli hoidnud last põlvedel ja löönud teda kahe käega vastu pead. Pärast seda viis mees lapse magama ja märkas, et laps hingab katkendlikult. Lõpuks lapse hingamine lakkas, kiirabitöötajad tuvastasid hiljem lapse surma. Laps oli saanud löögi tagajärjel raske trauma.

Kohus vaatles asja kui tapmist. Mõjutas see, et mees tarvitas väikse lapse peal vägivalda, laps oli täiesti kaitsetu. Kohus tõi välja, et nii väike laps on igasuguse vägivalla suhtes äärmiselt tundlik.

Kohus ei pidanud leevendavaks asjaoluks seda, et mees oli ise pärast juhtunut helistanud häirekeskusse.

Kohtu hinnangul oli mees suhtunud ükskõikselt ka lapse varasematesse vigastustesse. Laps oli enne seda kukkunud diivanilt alla puidust mänguasjade peale ja vigastanud oma pead. Mees ei viinud pärast seda last arsti juurde.

Meest süüdistati ka sama aasta aprillis toimunud vägivallas lapse peal. Mees võttis selle süüdistuse omaks. Mees oli tarvitanud lapse peal vägivalda juba siis, kui laps oli 3-kuune. Lapselt tekkis sellest mõlemapoolne roiete murd, mis tuli välja alles hilisema surma uurimise käigus.

Mees mõisteti süüdi ka tulirelvakuriteos. Need kuriteod polnud kohtu info kohaselt aga seotud lapse tapmise ja vägivallaga. Lisaks vanglakaristusele peab mees maksma hüvitist nii riigile kui tapetud lapse emale.

Kohus jättis mehe vahi alla. Ta pannakse vanglasse pärast seda, kui mees jääb kohtu otsusega nõusse. Otsus pole veel jõustunud, mis tähendab, et selle saab veel edasi kaevata.

Isälle yli kahdeksan vuotta vankeutta Oripään vauvasurmasta – löi lasta päähän molemmilla käsillä

Uhri oli miehen neljän kuukauden ikäinen tytär. Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi miehen taposta, pahoinpitelystä, ampuma-aserikoksesta ja ampuma-aserikkomuksesta. Kahdella jälkimmäisellä ei ole yhteyttä vauvan pahoinpitelyyn ja tappoon. Mies sai kahdeksan vuoden ja kuuden kuukauden vankeusrangaistuksen. Lisäksi miehen on maksettava erilaisia korvauksia valtiolle ja uhrin äidille. Varsinais-Suomen käräjäoikeus on antanut ratkaisunsa Oripään henkirikoksesta.

Kommentaarid
(Külastatud 3,695 korda, 1 külastust täna)