Rootsi patsientide ühing hoiatab koroona pikaajaliste vaevuste eest lastel

Rootsi patsientide ühingu liikmed nõuavad lisauuringuid selle kohta, kuidas mõjutab koroonahaigus pikaajaliselt lapsi.

Rootsi patsientide ühingu info kohaselt võib koroona põhjustada lastel samasuguseid pikaajalisi vaevusi nagu täiskasvanutel, vahendab Aftonbladet.

Autorite väitel on laste nn pika covidi haigusnähud samad, mis täiskasvanutel: pikaajaline palavik, uimasus, iiveldus, kõhuvalu, kurguvalu, õhupuudus, kiire pulss, jalgade tundetus, valu jäsemetes, kurnatus ja väsimus, sügelev lööve, keskendumisraskused ja valud rinnus.

Vaevused tulevad ja lähevad, väikseimgi füüsiline või vaimne pingutus toob vaevused tagasi. Sellised vaevused takistavad lastel ja noortel igapäevase elu elamist ning kooliskäimist.

Autorid märgivad, et lastel esinevatest koroona vaevustest vaikitakse. Sotsiaalmeedia kaudu otsitakse nüüd vanemaid, kelle lastel on pikaajaline koroona ja kes pole saanud abi. Autorite väitel on lapsevanemad väga raskes olukorras. Autorid kutsuvad üles lastel pikaajalist koroonat uurima ning seda tõsiselt võtma.

Lisaks Rootsile on lastel pikaajalist koroonat tuvastatud Suurbritannias ja USA-s. Suurbritannias on lapsi, kelle vaevused on püsinud mitmeid kuid. Vanemate väitel pole lapsed saanud mingit tuge ega ravi.

Koroona pikaajalised haigusnähud võivad esineda ka neil, kes on põdenud haigust kergel kujul. Selle põhjus arvatakse olevat organismi erakordselt tugev immuunsus, mis nö reageerib üle.

DEBATT: Barn långtidssjuka i covid får inte vård

DEBATT. “Emma”, 13 år, ligger i sin säng sedan i april. Vissa dagar är bättre, då orkar hon prata, andra dagar är sämre då signalerar hon ja med ett finger och nej med två fingrar. “Nelli” är 16 år och har drabbats av långtidscovid.

Kommentaarid
(Külastatud 427 korda, 1 külastust täna)