Ringkonnakohus jättis jõusse iraagi mehele määratud eluaegse vanglakaristuse soomlanna jõhkra mõrvamise eest

Vaasa ringkonnakohus jättis jõusse karistuse Poris 2018. aasta septembris toime pandud eriti jõhkra mõrva eest. Satakunta maakohus mõistis eelmise, 2019. aasta detsembri algul 29-aastasele Iraagi kodanikule Alaa Kadhim Mahdi Albu-Salihile 1964. aastal sündinud Pori naise mõrva eest eluaegse vanglakaristuse. Naine oli tema kihlatu.

Kohtumenetluse ajal võttis iraagi mees omale uue nime Alan Johannes Enkeli ja kaebas otsuse edasi ringkonnakohtusse. Vaasa ringkonnakohtus väitis mees jätkuvalt, et pole kuritegu toime pannud ja et naise korteris käis teine tundmatu mees, kes on tapmises süüdi, vahendab Iltalehti.

Alan Enkeli taotles ühtlasi vabastust hüvitise maksmisest. Ehk teisisõnu ta soovis, et ringkonnakohus leevendaks tema karistust.

Mees väitis ka seda, et polnud eeluurimise ajal saanud vajalikku abi. Ta soovis, et tehtaks lisa-ekspertiise, millest mõningaid politsei ka tegi. Lisaks väitis ta end olevat olnud igal juhul süüdiv väidetava kuriteo toimepanemise ajal.

Sarnaselt maakohtuga ei jäänud ringkonnakohus uskuma mehe juttu kõrvalise isiku kohta, vaid pidas politsei eeluurimise käigus leitud veriseid jalajälgi ning kangakiudude leide piisavaks tõendiks süüdi mõistmiseks. Kohus jättis arvestamata väited, et eeluurimine ja kohtumenetlus polnud õiguspärased.

Satakunta kohus paigutas mehe kohtupsühhiaatrilisse ekspertiisi, mis tunnistas mehe teo toimepanemise ajal täie mõistuse juures olnuks. Pärast ekspertiisi tegi maakohus lõpliku otsuse.

Lisaks eluaegsele vanglakaristusele mõistis kohus mehelt välja üle 70 600 euro hüvitist naise lähedastele ja ohvri korteri omanikule. Ringkonnakohus lisas sellele veel ohvri lähedaste, kindlustusfirma ja riigi õigusabikulud summas ligi 14 000 eurot.

Ringkonnakohtu otsuse saab edasi kaevata veel ülemkohtusse, kui kohus menetlusloa annab.

Kohtuotsuste põhjal oli kuriteo motiiviks armukadedus ja suhte katkemisest tekkinud kibestumine. Iraagi mehe 54-aastane tüdruksõber leiti tapetuna Poris Itäpuistos asuvas korteris 16. septembril 2018. aastal. Lahkamisel leiti naise kehalt 50 eri lõike- ja torkehaava. Lõpuks oli naise pea peaaegu täielikult otsast ära lõigatud.

Kuritegu tuli välja seoses korteris puhkenud tulekahjuga. Politseiuurimine tegi kindlaks, et iseenesest kustunud tulekahjuga üritati hävitada naise surnukeha ja peita veretöö jälgi.

Otseseid tõendeid mehe süü kohta kohtus ei tuvastatud, kuna teo toimepanemise vahendeid pole leitud ja täpne sündmuste käik on jäänud samuti selgusetuks. Alan Enkeli süüd toetas aga politsei tehniline ekspertiis. Kohus arvestas otsuse tegemisel juhtumit kui tervikut. Kohus juhtis täheleopanu sellele, kuidas jutt kõrvalisest isikust oli eeluurimise ajal muutunud. Süüaluse juttu peeti ebausutavaks.

Mees eitas tegu korduvalt nii ülekuulamistel kui ka kohtus ning esitas erinevaid teooriaid surma kohta. Ta väitis, et korteris oli surmaööl teine, Abasi-nimeline purjus mees, kes oli naist peksnud. Politsei ei leidnud aga tolle teise mehe kohta mingeid tõendeid.

Politsei leidis surmakorterist ka mehe jalajäljed, millel oli ohvri verd. Jäljed saati põrandalt kätte vaid pärast keemilist töötlemist, kuna põrandat oli pärast tapmist pestud. Lisaks olid surnukeha peal olnud paberitel mehe sõrmejäljed. Paberite eesmärk oli kohtu hinnangul kiirendada süttimist.

Ekspertiisi järgi võis vannitoas olnud ämbri ning suure vee- ja elektrikulu põhjal oletada, et korterit on põhjalikult koristatud. Lisaks oli süüaluse telefon kuriteo toimepanemise ajal pikalt välja lülitatud.

Mõrva ohvriks langenud naine oli süüaluse mehega kihlatud mitmel korral. Enne surma oli naine kurtnud oma töökaaslastele, et kardab meest ja tahab temast lahti saada. Naine oli rääkinud, et mees on väga armukade ning nartsissist. Naine kolis töökaaslase abil mehe korterist välja, aga hiljem kolisid nad taas kokku.

Mees pandi pärast maakohtu otsust Turu vanglasse karistust kandma.

Porilaisnaisen raaka silpomismurha: Poikaystävä tuomittiin elinkautiseen hovioikeudessakin

Hovioikeus piti voimassa irakilaismiehen tuomion porilaisen naisystävänsä murhasta. Vaasan hovioikeus päätti pitää ennallaan tuomion Porissa syyskuussa 2018 tehdystä poikkeuksellisen raa´asta henkirikoksesta. Satakunnan käräjäoikeus tuomitsi viime vuoden joulukuun alussa 29-vuotiaan Irakin kansalaisen Alaa Kadhim Mahdi Albu-Salihin vuonna syntyneen 1964 porilaisen naisen murhasta elinkautiseen vankeuteen. Nainen oli hänen kihlattunsa.

Kommentaarid
(Külastatud 314 korda, 1 külastust täna)