Nüüd kindel: Saksamaal jäävad jõulud ära, riik pannakse koroona tõttu lukku

Saksamaal jäävad tänavusel, 2020. aastal jõulud ära, kuna riik pannakse 16. detsembril lukku ja range režiim kestab kuni 10. jaanuarini.

Saksamaal suletakse vähemolulised poed ja teenused, sealhulgas juuksurisalongid, koolid ja lasteaiad, et piirata sotsiaalseid kontakte miinimumini, vahendab Deutsche Welle.

Kantsler Angela Merkel ütles, et Saksa 16 liidumaa juhid nõustusid piirangute olulise karmistamisega. Saksamaal tohib siseruumides korraga koos olla vaid 5 inimest, kui alla 14-aastased lapsed välja arvata. Ettevõtetel soovitatakse saata töötajad kodutööle või pikendada jõulupuhkuseid.

Koolid suletakse ja õpilased saadetakse koju, kus nad jätkavad distantsõppel. Koolidel soovitatakse pikendada koolivaheaega kuni 10. jaanuarini. Lasteaiad suletakse, aga vanemad saavad võtta palgalist puhkust, et hoolitseda kodus oma laste eest.

Avalikes kohtades keelatakse alkoholi tarbimine, sellega seoses keelatakse jõuluglögi müük väliputkades. Söögikohtadest tohib toitu kaasa osta, aga kohapeal söömine on keelatud. Samuti keelatakse ilutulestike müük.

Jõulude ajal piiranguid veidi leevendatakse ja üks leibkond tohib küll kutsuda veel 4 inimest teistest leibkondadest, aga samast perekonnast, kui alla 14-aastased lapsed välja arvata. Peredel, kes soovivad külastada teisi peresid, palutakse olla enne seda nädal aega isolatsioonis.

Koroona olukord on kontrolli alt väljunud, ütles Baieri liidumaa peaminister Markus Söder. Juba 2. novembril  keelati Saksamaal siseruumides üritused ning söögikohtades kohapeal söömine. Senised piirangud on aidanud piirata peale sügisest koolivaheaega tekkinud nakatumiste plahvatuslikku kasvu, aga nakatumised on jätkuvalt püsinud kõrgel tasemel.

Möödunud nädalal aga võttis koroona olukord Saksamaal pöörde halvemuse poole, kuna nii nakatumiste arv kui suremus hakkasid hüppeliselt kasvama. Saksamaal on koroona levik kontrolli alt väljunud, mistõttu tuli midagi kiiresti ette võtta.

Merkel ütles, et karmid meetmed on ette võetud selleks, et mitte koormata üle riigi meditsiinisüsteemi. Rahandusminister Olaf Scholz ütles, et piirangutest mõjutatud ettevõtetele antakse toetust. Selleks on kõrvale pandud 11,2 miljardit eurot.

Saksamaal on jumalateenistused lubatud, aga kirikus tuleb kanda maski, laulda ei tohi. Hooldekodude töötajad peavad end laskma testida mitu korda nädalas. Hooldekodude külastajad peavad näitama ette negatiivse koroonatesti, enne kui pääsevad vaatama oma lähedasi.

Euroopa haiguste kontrollikeskuse ECDC andmetel on Saksamaal tuvastatud viimase kahe nädalaga 334,9 nakatumist 100 000 elaniku kohta. Võrdluseks, Soomes on vastav number 111,3 ja Eestis 454,0. Saksamaa nakatumiste tase tahetakse tuua alla 50 nakatumise peale 100 000 elaniku kohta. Kui 10. jaanuariks seda taset ei saavutata, siis piirangud jätkuvad.

Saksamaa intensiivravi kohtade arv on kriitilise piiri peal ja mõnes kohas on vabad vaid 5-10 protsenti kohtadest.

Selliseid piiranguid peetakse Saksamaal väga karmiks, eriti nüüd jõulumüügi ajal. Pole teada, kuidas on kavas ettevõtteid toetada. Piirangute kahju ettevõtetele hinnatakse 10-12 miljardi euro peale ühes kuus. Väiksematele ettevõtete, mis piirangute tõttu rohkem kaotavad, pakutakse toetust kuni 500 000 eurot kuus ettevõtte kohta.

Germany tightens virus lockdown rules over Christmas period

Country will close most shops and schools and further limit social contact The measures will be in place from December 16 to January 10 to stop spread Germany recorded 20,200 new cases and 321 additional deaths on Saturday Germany will be plunged into a new national lockdown for the Christmas period as Angela Merkel makes a desperate bid to drive down soaring Covid infection rates.

Kommentaarid
(Külastatud 438 korda, 1 külastust täna)