Norras on visatud minema sadu doose koroonavaktsiini

Norras on ilmselt minema visatud sadu doose koroonavaktsiini. Asi tuleb sellest, et Pfizeri vaktsiin toimetatakse kohale väikestes pudelikestes, millest igaühes on ametlikult viis doosi. Tegelikkuses on aga pudelites rohkem vaktsiini, kuni 7 doosi.

Näiteks Taanis kasutatakse ära kõik pudelites olevad doosid, aga Norras visatakse pudelid minema pärast viiendat doosi, isegi kui neisse jääb veel vaktsiini, vahendab VG.

Nii on võimalik, et Taanis saadakse samast kogusest 40 protsenti rohkem vaktsiini kui Norras. Norras vaktsineeritakse käesoleval aastal ligi 2000 inimest, mis tähendab, et minema visatakse 400-800 doosi.

Taanis on algusest peale ära kasutatud kõik doosid. Pfizer toimetab vaktsiini kohale pulbrina, sellele lisatakse soolalahus. Selle protsessi käigus tekib igasse pudelisse 6-7 doosi.

Asja kinnitas Norra terviseameti juht Camilla Stoltenberg. Tema väitel on Pfizeriga kokkulepe mitte pudelite, vaid dooside kohta. Norras püütakse olla kindlad, et vaktsiini jätkuks kõigile ka teise doosi jaoks.

Vaktsiinidooside teema on tekitanud küsimusi ka Rootsis. Seetõttu palutakse asja kontrollida Euroopa ravimiametilt EMA ja vaktsiinitootjalt Pfizer. Kui selgub, et pudelis on viie asemel kuus doosi, siis on üks võimalus, et saadakse rohkem doose, teine võimalus on see, et saadakse sama kogus doose, aga vähem pudeleid.

USA toidu- ja ravimiamet FDA on varem tõdenud, et Pfizeri ja BioNTechi vaktsiini pudelites on rohkem doose, et kindlustada igal juhul vajaliku 5 doosi olemasolu. FDA lubab kasutada ära terve pudeli sisu, aga Euroopa ravimiamet EMA pole sellist tegevust heaks kiitnud.

Hundrevis av vaksinedoser har gått i søpla

Mens Danmark skviser ut syv doser per glass, bruker Norge fem, fordi FHI ennå ikke har bestemt om de vil bruke restene. I hvert vaksineglass er det avtalefestet at det skal være fem doser. Men Pfizer har lagt inn en sikkerhetsmargin og sørget for at det er litt mer i hvert glass – opptil to ekstra doser.

Kommentaarid
(Külastatud 3,844 korda, 1 külastust täna)