Millal tavalised inimesed võiks koroonavaktsiini saada – Soome ravipiirkonna peaarst selgitab

Esimene partii koroonavaktsiini saabub Soome jõulupühade ajal ning Soome alustab vaktsineerimisega 27. detsembril koos teiste Euroopa Liidu riikidega.

Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonna HUS juhtiv peaarst Markku Mäkijärvi ütles, et esimesed vaktsineerimised tehakse tõenäoliselt HUS-i piirkonnas. Esimeste päevadega vaktsineeritakse olulisemate osakondade töötajad. Need on intensiivravi arstid ja õed, vahendab Ilta-Sanomat.

HUS-is on ligi 300 intensiivravi õde ja mitukümmend arsti, nemad on esialgu kõige olulisemad. Sotsiaal- ja terviseministeeriumi osakonnajuhataja Tuija Kumpulainen ütles, et Soome saabub esialgu 10 000 vaktsiinidoosi, millega saab vaktsineerida 5000 inimest.

Esimesed doosid jaotatakse jõulude ajal laiali üle terve Soome piirkondliku võrdsuse printsiibi alusel. Esimene partii on pigem sümboolne, nakkuse leviku osas see muutust ei too. See, kui palju vaktsiini ja millal on veel saabumas, selgub hiljem, aga esialgu veel rahvast laiemalt vaktsineerida ei saa. Kaitstud on need, kes vaktsiini saavad. See aitab kaitsta meditsiini, kui personal enam ei haigestu.

Mäkijärvi hinnangul vaktsineeritakse jaanuarikuu jooksul meditsiinitöötajaid. Veebruaris vaktsineeritakse eakaid inimesi, kelle jaoks on oht kõige suurem. Pärast eakaid hakatakse märtsi alguses vaktsineerima tööealisi riskigruppi kuuluvaid inimesi. Neil võib olla näiteks vähk, südameveresoonkonna haigus või hingamisteede haigus.

Suurema hulga tööealiste inimeste jaoks avaneb võimalus saada vaktsiini alles märtsis. Tegemist on aga esialgse hinnanguga. Tegemist on Soome riikliku hinnanguga, mis põhineb ekspertide arvamusel. Nemad on hinnanud, kui palju suudetakse jaanuaris-veebruaris riskigrupi inimesi vaktsineerida ja millal on nö tavalistel inimestel võimalik vaktsiini saada.

Inimesi tuleb vaktsineerida kaks korda ja seda tehakse olenevalt vaktsiinist kas kahe- või kolmenädalase vahega. Soomes on eakaid ja riskigrupi inimesi ligikaudu miljon. Vaktsineerimisega tegelevad Soomes omavalitsused, mida on kokku üle 300.

Tööturuorganisatsioonid on soovinud, et tööealisi inimesi vaktsineeritaks Soomes töötervishoiu asutuste kaudu. Töötervishoiu puhul on see eelis, et saab vaktsineerida töökohtadel. Sellega on võimalik rohkem vaktsineerida, kuna inimesed ei pea kusagil järjekorras seisma.

Sotsiaal- ja terviseministeeriumi kantsleri Kirsi Varhila väitel kasutatakse koroona vastu vaktsineerimisel töötervishoidu samamoodi nagu gripivaktsiini puhul.

Markku Mäkijärvi sõnul aga võib koroonavaktsiini jaotamine kõikidesse töökohtadesse olla probleemne. Näiteks esimesena turule tulnud Pfizeri ja BioNTechi vaktsiini peab hoidma 70-kraadise külma käes. Mäkijärvi sõnul on loodetavasti turule tulemas vaktsiinid, mis ei nõua nii karme tingimusi ja neid on lihtsam töökohtadel laiali jagada.

Uusi arvio: Näin pian työssä käyvät alkavat saada koronarokotuksia – Hus-johtajalta valoisa viesti “tavalliselle kansalle”

Markku Mäkijärvi arvioi, että ensimmäiset rokotukset annetaan Husin alueella. Ensimmäisenä rokotuksen saavat tehohoitajat- ja lääkärit. Koronatunnelin päässä näkyy jo valoa. Ensimmäinen erä koronavirusrokotteita on tulossa Suomeen joulupyhinä, ja Suomi pyrkii aloittamaan rokotukset EU-maiden rintamassa 27. joulukuuta. Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi arvioi IS:lle, että ensimmäiset rokotukset annetaan todennäköisesti Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella.

Kommentaarid
(Külastatud 398 korda, 1 külastust täna)