KUUM: Soome valmistub eriolukorraks – ministeerium on vaikselt koostanud registri ligi 100 000 meedikust, kelle saab vajadusel tööle rakendada

Soome töö- ja majandusministeerium on koostanud rakenduse ja registri ligi 100 000 meediku kohta, keda saab vajadusel tööle kutsuda ja rakendada. Registrisse kuuluvate inimestega pole veel ühendust võetud.

Register on ette valmistatud puhuks, kui Soomes kehtestatakse eriolukord. Töö- ja majandusministeeriumis ette valmistatud rakenduse abil saab vajadusel tööle kutsuda kümneid tuhandeid meedikuid, kes on praegu nö reservis ehk kes on saanud vastava hariduse, vahendab Helsingin Sanomat.

Ministeeriumi andmetel on Soomes vajaliku haridusega inimesi sadu tuhandeid. Kui neist arvata maha juba meditsiinis töötavad isikud ning üle 67-aastased, siis jääb alles reserv 40 000-130 000 inimest. Andmed on saadud tervishoiu järelvalveameti Valvira ja pensionikeskuse registreid kasutades.

Registris olevate inimestega pole veel ühendust võetud, seetõttu pole teada, mil määral on inimesed võimelised ravisüsteemis osalema. Soome eriolukorra seaduses on näiteks kirjas, et tööle ei saa sundida isikut, kes peab olema kodus lapse hoolduse tõttu.

Registrit hakati kokku panema juba kevadel. Registri mõte on välistada olukordi, kus seoses koroonaga tekib meditsiini valdkonnas töötajate puudus ja patsiendid satuvad ohtu.

Registris on meditsiinilise koolituse saanud isikud vanuses 18-67. Seal on nii eriala vahetanud inimesi kui pensionile jäänuid. Nõnda saab meditsiinilise hariduse saanud isikuid tööle kohustada kaks korda kaheks nädalaks ehk kokku 4 nädalaks. Sellised isikud on näiteks arstid, hambaarstid, haiglaõed, tervishoiutöötajad, laborandid, füsioterapeudid, röntgenoloogid, proviisorid, farmatseudid ja hooldajad.

Kevadel ei pandud tööle kedagi ja ka register polnud veel valmis. Patsientide arv püsis mõõdukas ning ravisüsteem sai hakkama sisemiste ümberkorralduste ning lisatöötajate värbamisega.

Eriolukord võimaldas kevadel loobumist vähem kiireloomulistest raviprotseduuridest. Reguleerida sai meedikute töö- ja puhkeaega. Eriolukorra seadus oli jõus märtsi keskpaigast kuni juuni keskpaigani, pärast seda on hakkama saadud tavapärase seadusandlusega.

Soome meedikud aga pole sellise töölesundimisega nõus ja leiavad, et eriolukord on mõeldud sõja jaoks. Eriolukorra asemel oleks pidanud muutma nakkushaiguste seadust. Meedikud leiavad, et on ära teeninud oma aasta- ja jõulupuhkused ning neid ei tohiks koroona tõttu edasi lükata. Kevadel juba lükati puhkuseid edasi ja tehti ületööd, kuigi koroonapatsiente oli väga vähe. Eriolukord võeti kasutusele igaks juhuks, et saaks puhkuste katkestamisega kompenseerida tavapärast töötajate puudust. Ilma eriolukorrata pole meedikute tööle sundimine võimalik.

Koronavirus | Suomi varautuu poikkeusoloihin: Ministeriö on koonnut kaikessa hiljaisuudessa jopa yli 100 000 hoitajan rekisteriä

Työ- ja elinkeinoministeriössä (TEM) on luotu sovellus, jonka avulla töihin voidaan tarvittaessa kutsua ja velvoittaa. Rekisteriin kuuluviin ei ole vielä otettu yhteyttä. Jos Suomessa otetaan taas käyttöön valmiuslaki, ainakin yksi osanen on sitä varten jo valmiina. Työ- ja elinkeinoministeriössä (TEM) on luotu sovellus, jonka avulla töihin voidaan tarvittaessa kutsua ja velvoittaa kymmeniätuhansia terveydenhuollon “reserviläisiä” eli alan koulutuksen saaneita.

Kommentaarid
(Külastatud 5,989 korda, 1 külastust täna)