KUUM: Soome tuumajaam pannakse häire tõttu seisma

Soome tuumajaam Olkiluoto 2 on otsustatud panna häire tõttu seisma ja käivitatakse uuesti alles siis, kui ohutus on tagatud.

Olkiluoto 2 olukord on praegu stabiilne ja jaam pannakse seisma, et välja selgitada häire põhjus, edastas kiirgusohutuskeskus STUK. Keskuse inspektorid kontrollivad kohapeal olukorda, vahendab MTV.

Soome lääneosas Eurajokis asuvas Olkiluoto tuumajaamas oli täna Soomes erakordne ja tõsine häireolukord, mistõttu pandi jaam seisma ja isoleeriti. Praegu pole veel teada, kui pikaks ajaks jaam seisma pannakse.

Kiirgusohutuskeskuse peadirektor Petteri Tiippana ütles, et jaam pannakse tööle uuesti siis, kui ohutus on tagatud. Jaamast ei pääsenud kiirgust välja ja kiiritada ei saanud ka jaama töötajad. STUK-i auto teostab homme mõõtmisi jaama ümbruses.

Juhtum ei mõjuta Olkiluoto 1 tööd ega Olkiluoto 3 ehitust.

Jaama haldava ettevõtte Teollisuuden Voima (TVO) juht Jarmo Tanhua ütles, et töötajad ei puutunud radioaktiivse kiirgusega kokku mitte kordagi. STUK-i direktori asetäitja Tomi Routamo ütles, et kiirgus tase tõusis kohtades, kus see on niigi kõrgem ja seal töötajaid ei ole.

Häire tekitab 3-4-kordne kiirgustaseme tõus. Esialgsetel andmetel põhjustas kiirgustaseme tõusu reaktorivee tihendi purunemine ja tihendist pääses radioaktiivseid osakesi reaktorisse. TVO uurib edasi juhtumi põhjuseid.

Juhtum oli reaktori sees, kus tavaliselt inimesed ei viibi. Kõik süsteemid toimivad ja reaktor pandi seisma.

Kommentaarid
(Külastatud 2,011 korda, 1 külastust täna)